Es tracta de l’elaboració d’un fons documental en format vídeo que recollirà la memòria oral d’infermeres i infermers que estiguin en situació de jubilació

El COIB engega un projecte per preservar la memòria infermera

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha posat en marxa el projecte Preservem la memòria, amb l’objectiu de conservar l’experiència i el coneixement d’infermeres i infermers que estiguin en situació de jubilació. La intenció és elaborar un fons d’entrevistes que s’enregistraran en format vídeo i es posaran a disposició de persones que vulguin dur a terme activitats d’investigació. El projecte està impulsat pel Servei de Biblioteca i Documentació Infermera (SBDI), de l’Àrea de Coneixement i Desenvolupament Professional del COIB.

La recollida dels testimonis es farà mitjançant la realització d’entrevistes semiestructurades i anirà a càrrec d’infermeres historiadores que pertanyen al Grup Febe, formades en tècniques d’investigació qualitativa. Cada enregistrament s’indexarà, incorporant-hi paraules clau i metadades, fent servir un programari específic per tal de  facilitar la conservació, el tractament i la recuperació del material.

A més de les entrevistes, el projecte contempla la recollida i conservació de documents i utillatge que, de manera voluntària, cedeixin les infermeres i els infermers que participin en el projecte.

Les impulsores del projecte són Blanca Virós Pujolà i Amèlia Guilera Roche. La primera és bibliotecària i documentalista de l’SBDI i la segona, infermera jubilada, exdirectora del Campus Docent Sant Joan de Déu i actualment vicepresidenta de la Fundació Infermeria i Societat.

Virós i Guilera destaquen que amb aquesta iniciativa es pretén “preservar la memòria històrica de les infermeres, de manera que sàpiguen com era la professió en el passat per saber qui són actualment i el que seran en el futur.”

El projecte s’iniciarà durant el mes de novembre amb una fase pilot en què es duran a terme cinc entrevistes a infermeres jubilades membres del Grup 65 del COIB, que s’han prestat a participar en el projecte de manera voluntària.