23 de juny de 2023

  Roger Arnau Bach guanya el concurs de la UPC amb el projecte 'Zephyr'

  Premi Explorer 2023 pel disseny d'un coixí que preveu nafres per pressió

  Un coixí que preveu nafres per pressió, denominat projecte 'Zephyr', presentat per Roger Arnau Bach, 'alumni' de l'ESEIAAT de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha guanyat el concurs Explorer 2023. El projecte té per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones que han de passar llargs períodes de temps en cadira de roda o al llit: ha dissenyat un coixí, adaptable a cada pacient i imprès en 3D, que evita o minimitza l'aparició de llagues i úlceres; tal com informa l'UPC.

  Roger Arnau Bach és el guanyador de l’edició 2023 del concurs d'emprenedoria Explorer a la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), que impulsa el Banc Santander i que en aquesta Universitat es desenvolupa en el marc del programa Emprèn UPC. Ha estat guardonat pel projecte ‘Zephyr’, que consisteix en el desenvolupament d’un coixí compost d’una estructura complexa. Dissenyat, fabricat i imprès amb tecnologia 3D utilitzant un software elaborat pel mateix Roger Arnau, permet que s’adapti al cos i a les necessitats de cada pacient. El disseny està pensat per prevenir l’aparició de llagues i úlceres a aquelles persones que han de passar llargs períodes de temps en una cadira de rodes o estirats al llit sense poder moure’s.

  Premi Explorer 2023 pel disseny d'un coixí que preveu nafres per pressió

  "Després de treballar a una empresa de cadires de rodes i complements com a dissenyador mecànic, on vaig aprendre molt de lesions medul·lars i de les tecnologies 3D, vaig decidir intentar posar fi al fet de conviure amb les llagues pel fet d'haver d'estar mesos o anys estirat al llit en el procés de curació", explica Roger Arnau, graduat en Enginyeria Mecànica a la UPC, estudis que ha cursat a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC. "Treballar amb tecnologia 3D permet una infinitat de formes i mides molt variades, així com poder personalitzar cada model, tots poden ser diferents", afegeix l'emprenedor, que també ha estudiat el màster de formació permanent en Fabricació Additiva de la UPC School. De fet, el projecte de coixí ha estat el seu treball de fi de màster, que també va presentar, el passat mes de novembre, a una trentena d’empreses i professionals del sector al Digital Lab de l'ESEIAAT.