El Servei de Biblioteca i Documentació Infermera del COIB recull en una exposició virtual obres fetes a partir de retalls i objectes que formen part de la pràctica quotidiana de la professió

Maite Castillo reflexiona sobre la imatge infermera en una exposició de collages

El Servei de Biblioteca i Documentació Infermera (SBDI) del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) celebra una exposició virtual de collages de Maite Castillo, “una enfermera que corta y pega”. L’exposició inclou quinze obres efímeres que reflexionen sobre la imatge de les infermeres i de la professió.

Castillo fa servir com a base per als seus collages anuncis i altres continguts extrets de revistes antigues, sovint adreçades a infermeres, en què s’ofereix una imatge estereotipada de la professió. A través de la combinació amb altres il·lustracions i objectes que formen part de la pràctica assistencial, crea composicions amb un significat completament diferent al que tenia inicialment.

 

Maite Castillo ha treballat en diferents àmbits de la professió: a l’atenció primària, a l’hospital, i fent activitat docent, investigadora i de cooperació. Actualment desenvolupa la seva feina en el Servei de Documentació Clínica de l'Hospital del Mar.

Aficionada a la fotografia, ha compaginat aquesta afició amb la infermeria durant anys, intentant mostrar una imatge real i sense estereotips de la professió. Per aquest motiu, va rebre el Premi Infermeria i societat a la Difusió i la comunicació de la professió infermera de l'any 2016.

Seguint amb la seva mirada personal de la professió, aquests últims anys ha abandonat la fotografia per endinsar-se en el món del collage com a mitjà d'expressió.

Castillo afirma que “el collage i la infermeria tenen molts punts en comú” i actualment participa en comunitats de dones collagistes intentant fer visible la imatge de la infermera mitjançant el collage.

La podeu trobar a les xarxes com @maitefotografia, #unaenfermeraquecortaypega.