L’atenció primària vertebrarà l’atenció, que serà integral i amb perspectiva biopsicosocial

Salut presenta una guia clínica per a atendre les persones que presenten símptomes persistents de covid-19

El Departament de Salut ha presentat els trets principals d’una guia per a atendre les persones que presenten símptomes persistents de COVID-19 a Catalunya. Es tracta d’una Guia clínica que té com a objectiu principal consensuar l’atenció integral d’aquestes persones per millorar la qualitat i l’equitat en la seva atenció.

El document estableix que per a la gran majoria d’aquestes persones prevaldrà l’atenció centrada en els equips d’atenció primària, com a referents d’aquest problema de salut. Cada cas tindrà un abordatge integral i amb una visió biopsicosocial, amb suport dels professionals: d’una banda, dels de salut mental i dels equips de rehabilitació, quan calgui; de l’altra, en coordinació amb les unitats de treball social, si en els casos es detecten factors de risc social.

La Guia considera com a cas qualsevol persona amb el diagnòstic clínic de covid-19 que, posteriorment a la fase aguda de la malaltia (a partir de la tercera setmana), continua presentant algun símptoma relacionat amb la infecció, ja sigui de manera persistent o oscil·lant. Un cop superada la fase aguda, s’estima que en entre un 10 i un 20 % dels casos hi ha persistència de símptomes, que poden ser molt variats i fluctuants.

El document, que també fa recomanacions en promoció de la salut i consells sanitaris, s’ha fet conjuntament amb societats científiques, experts i amb el Col·lectiu d’afectades i afectats persistents per la COVID-19.

Més informació

Fotografia: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel Garcia