La col·locació de pissarres a les habitacions dels nens i nenes hospitalitzats té per objectiu facilitar l’expressió de les seves emocions i proporcionar-los un major benestar emocional 

L’Hospital de la Vall d’Hebron implementa una iniciativa infermera per humanitzar l’estada hospitalària dels infants

El projecte “Tot sobre mi” consisteix en la col·locació de pissarres a les habitacions dels nens i les nenes per tal de facilitar l’expressió de les seves emocions i proporcionar-los un major benestar emocional durant l’estada al centre. És una iniciativa del Grup de Benestar Emocional de l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron, que ha comptat amb la participació de diverses infermeres pediàtriques amb formació emocional.

"L’estada a l’hospital pot suposar una experiència traumàtica o estressant, tant pels infants com pels seus familiars,” explica la infermera pediàtrica i integrant del Grup de Benestar Emocional del centre, Mireia Solé, que ha participat en el desenvolupament del projecte. Hi ha prou evidència científica que indica que les activitats de benestar emocional i de distracció ajuden a disminuir l’ansietat i a millorar els nivells d’estrès."

Es tracta de pissarres col·locades al costat dels llits en les quals els infants poden expressar lliurement les seves emocions, gustos, preferències i tot allò que consideren important i que s’han instal·lat en les unitats d’hospitalització de la Unitat de Cures intensives Pediàtriques, Cirurgia Pediàtrica, hospitalització pediàtrica (Nefrologia, Cardiologia, Hepatologia i Trasplantament), Oncologia i Hematologia Pediàtriques, i les dues unitats d’atenció de Pediatria i Especialitats.

L’objectiu de les pissarres és millorar el benestar emocional dels usuaris pediàtrics, millorant la comunicació amb els i les professionals de la salut i les famílies, fer més agradable la seva estada a l’hospital, així com facilitar l'expressió dels seus sentiments i emocions. Són una eina de comunicació que permeten conèixer cada família i avançar cap a unes cures més individualitzades i alhora també potencien l’autoestima i l’expressió," afegeix Mireia Solé. 

Els infants poden escriure-hi, dibuixar, enganxar, ja que el joc afavoreix la interacció en l’ambient hospitalari, així com l’expressió dels seus sentiments i emocions.

El projecte "Tot sobre mi" neix d’una iniciativa d’humanització del Grup de Benestar Emocional de l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron, en la qual han participat infermeres pediàtriques amb formació emocional, una psicòloga clínica infanto-juvenil i la Coordinació d’Atenció Ciutadana, que han dut a terme més d’una vintena d’entrevistes amb famílies i nens i nenes per decidir conjuntament el format i el contingut de les pissarres i que ha estat possible gràcies a la col·laboració amb The Ricky Rubio Foundation, HP i CPrinting Emotions.

L’Hospital de la Vall d’Hebron implementa una iniciativa infermera per humanitzar l’estada hospitalària dels infants

“La iniciativa ha tingut molt bona acceptació”, explica la infermera, que també ha participat en el procés de difusió i formació dels professionals sanitaris per tal de poder esprémer el potencial d’ús d’aquesta eina. "Al cap d’unes hores de l’ingrés, quan entrem a les habitacions, trobem les pissarres plenes de dibuixos. És una alegria molt gran que les famílies i els nens en gaudeixin. És una eina molt útil de comunicació efectiva," conclou. No només ha tingut molt bona acceptació entre els usuaris. Professionals d’altres unitats del centre com Urgències, la Unitat de Crònics, la Unitat de Cremats o consultes de fisioterapeutes i logopedes s’han interessat per incorporar les pissarres als seus serveis.

El projecte s’engloba en el conjunt d’iniciatives que l’hospital pren per impulsar la humanització i fer que esdevingui un espai més amable i confortable que ajudi a fer front al moment de patir una malaltia. Actualment, el Grup de Benestar Emocional treballa per analitzar i estudiar-ne els resultats.

L’Hospital de la Vall d’Hebron implementa una iniciativa infermera per humanitzar l’estada hospitalària dels infants

Fotografies cedides per l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron