18 de gener de 2024

  La Societat Espanyola d'Infermeria Neonatal va presentar aquest dimarts, dia 16 de gener, el llibre: “Neonatologia per a Infermeria” a l'auditori Plaça de l'Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat (Barcelona).

  "Neonatologia per a Infermeria", l'obra més actual i completa sobre cures d'infermeria per a nounats

  L’esdeveniment es va celebrar en un doble format presencial i en línia, i va comptar amb l’assistència de més de 100 professionals de la infermeria pediàtrica amb representants d'associacions de l'àmbit sanitari, personalitats institucionals i pares de nens prematurs.

  Entre els assistents hi havia algunes de les més de 60 infermeres pediàtriques neonatals i altres professionals sanitaris que han fet possible aquesta obra, entre directores, coordinadores i autores de la publicació.

  El resultat de dos anys de treball es plasma a les deu seccions i 48 capítols que abasten un ampli espectre del coneixement dels professionals d'infermeria neonatal. S'han recollit els estàndards nacionals i internacionals de la cura de la infermeria pediàtrica neonatal perquè puguin ser aplicats a les unitats de neonatologia dels centres hospitalaris, de manera fonamental, però també en altres àmbits.

  Es tracta d'una obra fonamental per a la correcta atenció al nounat perquè:

  • Millora la capacitació del professional per a la correcta atenció del nounat i la seva família, basada en el model de Cures Centrades en el Desenvolupament i la Família.

  • Aprofundeix en els coneixements i les habilitats necessàries per gestionar la cura del nounat, fonamentats en l'evidència científica i l'experiència clínica, tant a l'àrea hospitalària com a l'àrea comunitària.

  • Aborda tots els coneixements necessaris per oferir una atenció neonatal de qualitat posant èmfasi en diferents àrees com són els models de cura neonatal i programes específics, les unitats especialitzades en l'atenció al nounat amb problemes de salut, les malalties més prevalents i cures el nounat, la cura de la pell, el dolor i la farmacologia neonatal, les cures transversals i la seguretat neonatal.

  La presidenta de la SEEN, la Dra. Leticia Bazo, destacà que: “”Neonatologia per a Infermeria”, aspira a convertir-se en l'obra de referència per a la cura del nounat, sa o malalt de tot professional d'Infermeria hispanoparlant, tant si ja exerceixen la professió com si estan en període de formació.

  Una eina per a la millora en l'atenció del nounat i la seva família, que aprofundeix en l'adquisició de coneixements i habilitats per gestionar les cures del nounat a través de l'evidència científica i l'experiència clínica de les infermeres pediàtriques neonatals, tant a nivell hospitalari com a l'atenció primària».

  La primera edició és de 1000 exemplars, existint la possibilitat de tenir-ho en format paper, digital o en tots dos.

  Van intervenir en aquesta presentació les autores del llibre:

  • Leticia Bazo Hernández, infermera especialista en pediatria, professora del Departament/Facultat d'Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili i presidenta de la Societat Espanyola d'Infermeria Neonatal (SEEN).
  • Alicia Llorca Porcar, infermera especialista en pediatria a la unitat de nounats i cures intermèdies pediàtriques del Consorci Hospital General Universitari de València i secretària la SEEN.
  • Maria Padró Hernández, infermera especialista en pediatria i puericultura, Exdirectora Infermeria BCNatal Hospital Sant Joan de Déu i Hospital Clínic i consellera sènior de la SEEN.

  I també hi va haver intervencions breus:

  • SENeig. Martín Iriondo en representació de la Junta Directiva de SENeo i cap clínic unitat neonatal Sant Joan de Déu
  • Consell General dInfermeria (virtual). Diego Ayuso secretari General del Consell General d'infermeria.
  • APREM (virtual). Concepció Gómez Esteban. Professora de la Universitat Complutense de Madrid. Presidenta d'APREM
  • Som Prematurs. Elisabet Farga Carrera. Fundadora i Presidenta de Som Prematurs
  • Lola Anton Egea. Mare de Marc, nen amb patologia cardíaca congènita, hospitalitzat i intervingut a Sant Joan de Déu.
  • SATSE. Margarida García de Vicuña. Matrona. Professora associada de la universitat Ramon Llull de Barcelona. Membre de la comissió deontològica i la vocalia de comares del COIB. Delegada del sindicat d'infermeria Satse Catalunya, i és la responsable de les comares de l'ICS i Siscat.
  • En acabar hi va haver un col·loqui entre autores, societats científiques, societats professionals i pares i mares de nens prematurs que van acudir a aquesta presentació.