Darrere del gran esforç dels professionals de la salut atenent i tenint cura de les persones infectades per la Covid-19, hi ha els serveis de prevenció i salut laboral dels centres de salut que vetllen per la salut i la seguretat a la feina dels professionals. En parlem amb Laura Bonet, infermera del treball de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Laura Bonet: “Malgrat el desbordament, em sento satisfeta d’haver pogut vetllar per la salut dels treballadors”

Quins reptes s’han viscut en la salut laboral amb la crisi sanitària?

Ningú estava preparat per una situació d’aquesta magnitud. S’han hagut d’adaptar circuits i donar assessorament reciclant-nos dia a dia amb protocols canviants contínuament. Dins del servei de prevenció s’ha donat atenció a més de 1.800 treballadors de l’hospital, centres sociosanitaris, d’atenció primària i altres serveis i centres de la Corporació. La feina realitzada ha sigut desbordant, ja que la situació laboral i general no estava preparada per una pandèmia a aquesta escala. La feina de les infermeres del treball ha canviat molt, s’ha hagut de paralitzar gran part de la feina habitual per centrar-nos en donar cabuda a la Covid-19.

Malgrat la complexitat, la sensació de caos i el desbordament que segurament tota infermera del treball i els serveis de prevenció han experimentat, em sento satisfeta d’haver pogut assessorar, tranquil·litzar, donar suport i vetllar per la salut dels treballadors que he pogut atendre, que a la fi, és el meu objectiu final. He hagut de reciclar-me per intentar especialitzar-me en aquest virus i poder donar resposta a totes les demandes dels treballadors.

Com pot afectar el futur de la infermeria del treball aquesta pandèmia?

És molt important en el futur treballar sobre riscos biològics i especialitzar-nos en les adaptacions corresponents dels llocs de treball i en la manera de treballar. S’ha de fer molta feina en mesures de prevenció i la complexitat es multiplica en l’àmbit sanitari perquè treballem molt en contacte amb les persones. Fins que no es trobi una vacuna i tractament efectiu, els llocs de treball han de canviar, en disseny, estructura i manera de procedir. La infermera del treball serà un gran referent en el seguiment, control i valoració dels nous casos de la Covid-19 que puguin aparèixer en els seus treballadors. La salut laboral serà el gran referent, com fins ara, de tots els professionals que vulguin manifestar dubtes i control de la seva salut. Per aquest motiu, la nostra feina anirà directament proporcional a la situació que la societat visqui durant aquest procés.

 

Aquesta entrevista es va publicar originalment al butlletí especial del COIB amb motiu del Dia Internacional de la Infermera del 12/05/2020

Fotografia cedida per Laura Bonet.