8 d’abril de 2019

Infermera virtual està d’enhorabona: enguany celebra el seu desè aniversari en plena forma i essent una de les webs i apps d’educació i promoció de la salut fet per i per a infermeres i infermers referent a tot l’Estat espanyol. Un model de coneixement infermer que ha anat aconseguint fites i evolucionant tècnicament per respondre a les necessitats de la ciutadania i de les infermeres que en fan ús en el seu dia a dia.

Infermera virtual celebra el seu desè aniversari amb activitats acadèmiques i lúdiques itinerants

El 2019 és un any de celebració per a Infermera virtual ja que el proper 20 de maig es compleixen 10 anys de la posada en línia del portal. El portal d’educació i promoció de la salut va emergir des del COIB amb un clar objectiu: ajudar a proporcionar les millors cures infermeres i capacitar les persones a fi que prengui decisions sobre la seva salut. Es tracta d’una eina de treball per a les infermeres i una eina efectiva per assegurar la continuïtat assistencial i de suport a l’atenció presencial. 
Per celebrar aquest aniversari, Infermera virtual ha dissenyat tot un seguit d’accions de caire acadèmic i lúdic pensades per acostar encara més l’eina als seus dos públics principals: les infermeres i infermers i la ciutadania. El tret de sortida serà la jornada acadèmica del 20 de maig en què es posarà el focus en la pròpia eina, la seva evolució i les persones que ho han fet possible, entre elles totes les infermeres i infermers especialitzats que han elaborats les més de 8 mil pàgines de contingut de salut que conté Infermera virtual. 
Aquest serà l’inici de tota una programació d’activitats al llarg de l’any i que consistirà en dues accions centrals: 

  • L’anomenada Scape Box posarà un repte d’ingeni a les infermeres que hi vulguin participar: aconseguir desbloquejar un carretó de cures que, a mode dels famosos Scape rooms, plantejaran preguntes i enigmes que cal resoldre per obrir el carretó. L’Scape Box estarà ubicat al COIB durant tres setmanes, a partir del 3 de juny i s’està treballant per a fer-l’ho itinerant a diferents centres de treball que així ho demanin. 
  • La Salu, la bicicleta itinerant amb tallers i activitats. La Salu és una bicicleta itinerant especialment dissenyada per a Infermera virtual i que durà arreu tallers i activitats relacionades amb la salut i per a tots els públics. S’hi podrà trobar tallers sobre com deixar de fumar, com fer una RCP, com preparar-se una carmanyola saludable, com llegir les etiquetes dels aliments o vinculats a certes malalties com la diabetis o el Chron , entre molts altres. Tots els tallers estan pensats per divertir-se alhora que s’adquireixen eines i coneixements a fi que cada persona pugui prendre decisions en el seu dia a dia que l’ajudin a trobar-se millor i sentir-se bé. La Salu inclourà també activitats estàtiques que es podran realitzar, per exemple, a través de tauletes mòbils, com ara conèixer les Històries dels Bonsu, aprendre una postura corporal correcta o un visor de pulmons, entre moltes altres. 

La Salu farà itinerància a diferents punts de la Barcelona capital i diverses ciutats de la demarcació. El calendari i les ubicacions definitives ho podreu trobar en properes edicions de la revista i als espais online habituals, com la web d’Infermera virtual i la del COIB. 

Una eina en contínua expansió 

Al llarg d’aquests deu anys, des que el portal es va posar online, el projecte ha evolucionat constantment tant per créixer en el seu contingut com per respondre a les necessitats tecnològiques i de consum de la informació que han anat arribant durant aquest període. 

Infermera virtual celebra el seu desè aniversari amb activitats acadèmiques i lúdiques itinerants

 

El portal d’Infermera virtual, en constant revisió, ha viscut dues grans reformes des que es va crear. L’última, l’any passat, en la qual es va replantejar totalment l’accés al portal segons les tendències i ús de cerca que els usuaris fan dins del portal, facilitant així la lectura i la localització de continguts. Amb més de 300 mil visites anuals al portal, cal destacar la important entrada de visitants d’Amèrica Llatina en la versió en castellà, més del 70% i que permet ampliar l’impacte de l’eina més enllà de la seva àrea d’influència natural. 
Infermera virtual ha conviscut amb dos fenòmens determinants en el seu creixement: l’auge de les xarxes socials com a canal de comunicació i l’aparició de les apps. Ambdós canals, claus en l’actual funcionament i difusió de continguts de la plataforma. 

El portal ha estat pioner en moltes iniciatives, com ara contribuir a la creació d’entorns saludables a través dels consells de salut distribuïts per ajuntaments, centres de salut i entitats privades o la saludabilització d’esdeveniments i col·lectius.
de la ciutadania i de les infermeres que en fan ús en el seu dia a dia.