22 de desembre de 2021

La corporació adverteix que les infermeres estan al límit, després de sis onades de pandèmia i amb una manca de personal que s’arrossega des de fa molts anys

El COIB dona suport a les mesures anunciades pel Govern, però lamenta que arriben tard

Des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) donem suport a les mesures que ha anunciat el Govern de la Generalitat per fer front a l’augment de casos de covid-19 que s’està produint des de fa setmanes. En onades anteriors s’ha demostrat que la limitació de les trobades de persones, la reducció de la mobilitat i el tancament de l’oci nocturn són mesures efectives per frenar els contagis.

Per tal que aquestes actuacions puguin ser efectives, han d’anar acompanyades de l’administració de la tercera dosi de la vacuna a totes les franges d’edat i del seguiment de les mesures de protecció davant del virus per part de la població (limitació de les trobades amb altres persones, ús de mascareta, manteniment de la distància i desinfecció de mans).

En qualsevol cas, creiem que les mesures que ha anunciat el Govern s’haurien d’haver pres abans. El sistema de salut està en situació de col·lapse. Les infermeres i els infermers, així com la resta de professionals de la salut, estem esgotats, després de gairebé dos anys de pandèmia. Un cop més, a molts centres ens han suspès les vacances –que ara són més necessàries que mai– i ens veiem obligats a fer jornades maratonianes, doblant torns, i duent a terme la nostra feina amb una tensió i un esgotament enormes, que són motiu de baixes, que s’afegeixen a les que ha provocat directament la infecció per covid-19.

Aquesta situació s’afegeix a la manca estructural d’infermeres i d’infermers que fa temps denunciem des del COIB. Les deficients condicions laborals i els sous baixos han provocat durant els darrers anys que milers d’infermeres hagin marxat a treballar a altres països o bé que hagin abandonat la professió, cosa que és encara més preocupant.

És urgent millorar les condicions laborals de les infermeres, fer-los contractes estables i equiparar els seus sous al que perceben altres categories similars. Cal revisar les dotacions d’infermeres i adaptar-les a la realitat de cada territori. Des del COIB ens posem a disposició de les institucions sanitàries, educatives i socials del país per poder elaborar un pla que permeti millorar les condicions laborals de les infermeres i ajustar el seu nombre a les necessitats de la població.