La vocalia d'Infermeria Geriàtrica de la corporació alerta de la falta d’infermeres i de material de protecció adient en aquests centres.

El COIB demana canviar el model d'atenció a les residències geriàtriques

La vocalia d'Infermeria Geriàtrica del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) demana canviar el model d’atenció a les persones grans que viuen en residències i que es cobreixin tant les seves necessitats socials com les sanitàries.

La crisi sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19 ha fet aflorar greus mancances en l’atenció sanitària als centres geriàtrics. La majoria de residències no disposa del nombre adequat d’infermeres, fins i tot n’hi ha moltes que no tenen la presència d’una infermera de manera permanent. Molts d’aquests centres tampoc tenen prou material sanitari per poder atendre l’agudització de les malalties cròniques que pateixen moltes de les persones grans que hi viuen.

La pandèmia de COVID-19 ha tingut repercussions especialment negatives en les residències geriàtriques del nostre país. El nombre de persones afectades en aquest entorn ha estat molt elevat. Les infermeres que hi treballen han hagut de suportar una pressió molt gran. Moltes fins i tot han decidit quedar-se als centres durant les 24 hores del dia per poder atendre les persones residents i evitar contagiar els seus familiars.

Aquestes darreres setmanes s’ha vist com les residències que tenen més infermeres i que s’orienten a l’atenció integral de la salut de les persones han afrontat millor la crisi. El COIB considera que l’atenció social als centres geriàtrics ha d’anar lligada a l’atenció sanitària, especialment en un context en què augmenta l’envelliment de la població i la prevalença de les malalties cròniques i també es globalitzen malalties infeccioses, com estem veient actualment.

La vocal d'Infermeria Geriàtrica del COIB, Ester López Luna, destaca que «el que s’ha viscut a les residències és un reflex de la manca crònica de recursos que pateix el sector i el resultat de mantenir un model que no ha estat capaç d’adaptar-se a les noves necessitats de la població».

López Luna també destaca que les infermeres que treballen en aquests centres tenen un nivell de formació i d’expertesa molt elevat, que no es correspon amb les seves condicions laborals, que són pitjors que les d’altres entorns assistencials. En aquest sentit, la vocal d'Infermeria Geriàtrica del COIB demana que es millorin els horaris i els sous que s’ofereixen a les infermeres que treballen a les residències.

 

Fotografia: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García.