La infermera encarregada d’administrar la primera dosi de la vacuna contra la covid-19 a Catalunya i una de les coordinadores territorials reivindica el paper fonamental de les infermeres i la seva gran predisposició al llarg de la crisi sanitària.

Idoia Crespo: “El lideratge infermer en la campanya de vacunació ens ha d’ajudar a tenir més reconeixement a la societat”

Idoia Crespo, infermera de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) La Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, és una de les 26 coordinadores dels equips repartits al territori encarregats d’administrar la vacuna contra la covid. Actualment coordina el Baix Llobregat centre i litoral i l’Hospitalet i al desembre va ser la primera infermera catalana en administrar la vacuna contra la covid-19 a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat.

Com vas viure el moment històric de ser la primera infermera en vacunar de la covid-19 a Catalunya?
Estava bastant tranquil·la i la veritat és que també estava contenta per poder començar una campanya que tots volem que sigui l’inici de la fi d’aquesta situació de pandèmia. Emocionada de poder representar a tot el col·lectiu infermer en aquell moment. No ho vaig fer per mostrar que era la primera sinó amb orgull per representar les meves companyes en una campanya que liderem i portem nosaltres, les infermeres, i que realment crec que també ens ha d’ajudar a tenir més reconeixement de la societat. Estava contenta en aquest sentit i a més hi havia també les meves companyes amb mi vacunant, la veritat és que va ser molt emotiu.
 

Crec que després de tot el que s'està vivint a les residències, la vacuna és un moment d’esperança

En la primera etapa de la campanya de vacunació s’ha prioritzat les persones més vulnerables: usuaris i treballadors de les residències de gent gran, sociosanitaris i centres de persones amb discapacitat. Aquests professionals tenen una gran responsabilitat per vacunar-se. Quin missatge els enviaries? Animem a tots aquests professionals que es vacunin. Per molt que vacunem els residents, vacunar-se ells és l’única manera d’aconseguir la immunitat de grup.

La vacuna pot generar alguns dubtes i reticències entre les infermeres. Per què creus que especialment s’haurien de vacunar?  Perquè són qui tenen cura de la població i qui més hores passen amb les persones que atenen. Els diria que es vacunin perquè la vacuna és segura i no hi ha cap mena de problema. Estem veient que a mesura que van passant les setmanes, la gent que al principi havia dit que no es volia vacunar, a poc a poc es va afegint perquè veu que no ha passat res. Han vist que s’han vacunat molts companys i s’animen.

Diria a les infermeres que es vacunin, la vacuna és segura

Què destacaries sobre com s’està desenvolupant la campanya de vacunació de la covid-19? Les infermeres estem liderant tota la campanya de la vacunació i també hem estat el puntal de la pandèmia. Lògicament hi ha hagut la col·laboració de tots els professionals, però sempre que han necessitat alguna cosa, les infermeres hem estat allà, en qualsevol hora i en qualsevol moment. Deixàvem de fer unes coses anar a fer PCR a les escoles, en deixàvem altres per anar a les residències a fer PCR, per anar a la consulta... Sempre hem sigut nosaltres. És més, han necessitat voluntaris per la campanya de vacunació de la covid, i en 48 h tenien 3.000 infermeres apuntades. La campanya de vacunació està tota liderada per infermeres, vacunant i  coordinant. Les 25 coordinadores a tot Catalunya que som infermeres. Que tot això es reconegui et fa sentir molt millor.

Sempre que ens han necessitat, les infermeres hem estat allà, en qualsevol hora i en qualsevol momentLa coordinació d’aquest projecte no és gens fàcil. Hi ha setmanes que van millor i setmanes que van pitjor. S’ha de tenir en compte que és un projecte nou que hem d’anar a poc a poc encaixant l’engranatge. Hi ha factors que afegeixen complexitat com la conservació de la vacuna, cal tenir en compte molts ítems d’aquesta conservació, buscar i coordinar els voluntaris fora del seu horari laboral, informar els centres i les famílies dels residents, que les famílies portin els consentiments, saber quan hi ha professionals i quan no... I a vegades, quan ho tens tot muntat, hi ha un cas al centre i no es pot anar a vacunar. També has de saber què has de fer, quan l’has de deixar en quarantena i tornar a modificar el pla. És una coordinació complicada.

Fotografia: Departament de Salut