La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) iniciarà el 27 de gener el curs en línia obert i massiu (MOOC) sota el títol «Alfabetització per a la Salut: Propostes i Idees per a cuidar i cuidar-nos». Infermera virtual és una de les entitats col·laboradores a través de continguts de promoció de la salut.

Infermera virtual proporciona continguts de salut al primer curs gratuït en línia a Espanya per aprendre a cuidar-se

En aquest curs, el primer d’aquestes característiques a Espanya, els participants adquiriran eines per a saber destriar, entendre i avaluar la informació que hi ha, detectar quina és fiable i saber com s'ha de fer servir per a prendre decisions sobre la salut pròpia. 

Aquest enfocament està alineat amb la filosofia d’Infermera virtual, que esdevé un actiu per a la salut, un recurs que potencia la capacitat de les persones, les comunitats i la poblacions per mantenir la salut i el benestar. Com a portal de promoció i educació per a la salut  vol ser un espai virtual de coneixement i interrelació amb l’usuari alhora que un instrument de treball per a les infermeres i a disposició de tots els  professionals del sector salut, educatiu i social. L’objectiu d’Infermera virtual és capacitar la persona per prendre decisions sobre la seva pròpia salut. Per això, és també una eina de treball per a les infermeres i un excel·lent instrument per mantenir les cures infermeres i de suport de l’atenció presencial.

L’alfabetització en salut és una de les qüestions claus a tota Europa. Segons la darrera enquesta sobre alfabetització en salut publicada per la European Journal of Public Health, gairebé el 50% dels europeus tenen una alfabetització baixa en salut. A l’Estat, el percentatge de persones amb un grau d'alfabetització problemàtic encara és una mica més alt, ja que se situa en el 50,8%, segons recullen les dades facilitades per la UOC.

El curs està dirigit per Eulàlia Hernández, Manuel Armayones i Antoni Baena, membres de l'eHealth Center i docents de la UOC, són doctors en Psicologia i experts en alfabetització i educació per a la salut. A més a més d’Infermera virtual, hi participaran experts dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació i dels de Ciències de la Salut de la UOC, professors de la UAB i la UPF i professionals provinents d'institucions del sector, com ara l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), el programa Espaijove.net o el Consorci Sanitari Integral de la Generalitat de Catalunya.

Més informació sobre el curs «Alfabetització per a la Salut: Propostes i Idees per a cuidar i cuidar-nos».