11 de maig de 2024

  El Comitè estarà liderat per Maite Moreno Casbas, com a directora de Cures; i Alda Recas, encarregada de la Coordinació Executiva.

  Sanidad crea un comitè de cures de salut i obre una enquesta per avaluar les dotacions infermeres

  El Ministerio de Sanidad ha anunciat la creació del Comité de Cuidados de Salud com a òrgan col·legiat multiprofessional encarregat d’abordar tots els desafiaments que tenen les professions de cura. Al capdavant de la comissió permanent les infermeres Maite Moreno Casbas, com a directora de Cures; i Alda Recas, encarregada de la Coordinació Executiva. A més, s’ha constituït un grup de 30 assessors de reconegut prestigi que contribuiran al desenvolupament del futur “model de cures”.

  L’anunci es va fer el passat 7 de maig, en el decurs de l’acte celebrat per commemorar el Dia Internacional de la Infermera (12 de maig), en què també es va anunciar una Enquesta relativa a la situació de les infermeres a Espanya 2024”, destinada a avaluar les necessitats de recursos humans en l’àmbit de la Infermeria i les tècniques en cures auxiliars d’infermeria (TCAI). L’objectiu és comprendre la situació actual d’aquestes professionals de la salut, incloent-hi la distribució, l’especialització, les condicions laborals i les àrees susceptibles de millora.

  Es pot participar omplint el formulari de l’enquesta a través d'aquest enllaç.  

  OBJECTIUS I LÍNIES ESTRATÈGIQUES DEL COMITÈ

  La creació del Comitè s’inclou en la Iniciativa Marco de los Cuidados que té com a objectiu garantir el nombre d’infermeres necessàries per garantir una cura professional que millori la salut d’una població cada cop més envellida, amb un augment de patologies cròniques i múltiples.

  És per això que, amb l’objectiu de disposar de dades per poder planificar adequadament la creació de places i recursos humans orientats cap a les necessitats de morbimortalitat de la ciutadania, el Comitè estableix cinc línies de treball estratègiques:

  • Conèixer la situació actual de necessitats en salut.

  Actualment, hi ha més de 300.000 infermeres en actiu, però no es disposa d’informació sobre quantes són especialistes o generalistes, ni si estan exercint les seves funcions en les seves àrees d’ especialització. Per obtenir aquesta informació es realitzarà un estudi amb la col·laboració del Consejo General de Enfermería.

  • Dissenyar un model de cures.

  Cada comunitat autònoma té un model de cures diferents. Per això, cal estudiar els diversos enfocaments adoptats, identificar les millors pràctiques de cadascuna i, després d’analitzar altres models internacionals, dissenyar un model que cohesioni tot el territori i que integri les pràctiques més efectives.

  • Reordenació competencial en cures.

  L’evolució de les tasques d’infermeres i TCAI al llarg del temps ha superat àmpliament la normativa a la qual estan subjectes. Per això, una altra de les tasques del Comitè serà ajudar a modernitzar les lleis que ja no responen ni a la capacitació d‘aquestes professionals, ni al treball real que fan. Ja està oberta, per exemple, la taula de l’àmbit de negociació on els sindicats i diversos ministeris treballen per actualitzar l’Estatut Marc, que data del 2003, i que és el que determina els drets i els deures del personal dels Serveis de Salut, a més de la classificació. L’Estatut Marc actual obstaculitza, entre altres coses, que una infermera pugui ser gerent d’un hospital o directora d’un centre de salut.

  S’ha iniciat també la modificació de la Llei del Medicament perquè la infermera indiqui fàrmacs segons les seves competències, i pugui tractar les persones de manera finalista (prescripció infermera).

  • Visibilitat i Lideratge.

  Fins ara i com passa a altres països europeus, Espanya no comptava amb una infermera referent en cures dins de l’estructura del ministeri. Des d’avui, Maite Moreno Casbas serà el referent com a directora de Cures del Comitè; que, a més, tindrà una Coordinadora Executiva de la Comissió Permanent, Alda Recas, que serà l’encarregada de la gestió i el seguiment de les diferents línies estratègiques.

  • Innovació i Investigació en cures.

  El Ministeri, mitjançant INVESTÉN (Unidad de Investigación en Cuidados de Salud – Instituto de Salud Carlos III – isciii) impulsarà estudis que analitzin les ràtios d’infermeres per complexitat del pacient, per dur a terme pràctiques basades únicament en l’evidència.

  Informes com el realitzat per la infermera i acadèmica Linda H. Aiken, que va demostrar que tenir un nombre insuficient d’infermeres incrementa fins a un 7% la mortalitat dels pacients hospitalitzats; o el de la Universitat de Sevilla, que va publicar la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, que assegura que per cada pacient que s’afegeix a la càrrega de treball d’una infermera, la mortalitat s’incrementa un 19%.

  Foto © CGE