Amb motiu del Dia Internacional de la Llevadora, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona ha celebrat la jornada ‘Competències de les llevadores’, un espai de reflexió col·lectiva que ha posat el focus en l’exercici legal, la responsabilitat ètica i el desplegament efectiu de les competències professionals.
Més de 100 professionals han participat a la jornada organitzada per la Vocalia de Llevadores del COIB per reivindicar el valor i la capacitat transformadora de la professió, des d’una perspectiva legal, deontològica i competencial. L’acte ha comptat amb la presència de representants institucionals, expertes jurídiques i professionals en actiu, i ha abordat àmbits com el marc legal, l’intrusisme, les tècniques específiques o el futur del part a casa a Catalunya.
Eva Adarve, vocal de llevadores i Borja Manzanares, president del COIB, han inaugurat la jornada. Ha seguit la llevadora i jurista, Margarita Fernández, amb una anàlisi sobre l’evolució del marc legal de l’especialitat, posant de relleu el reconeixement formal de les competències pròpies i les limitacions que encara persisteixen. Tot seguit, l’equip jurídic del COIB, amb Jordi Verdaguer i Joana Balagué, han aprofundit en la responsabilitat professional i l’actuació del Col·legi davant casos d’intrusisme, remarcant la necessitat de defensar l’exercici exclusiu per part de professionals acreditades.
Yolanda Garza, vicepresidenta del CCIIC, ha destacat que “ser llevadora és cuidar, acompanyar i protegir”, tot reivindicant la importància d’actuar guiades per l’ètica, especialment en aquells casos en què la legalitat no és suficient per garantir una atenció humanitzada, adaptada i respectuosa.
Una segona taula ha posat el focus en l’avenç i consolidació de les competències pròpies. Mercedes Guerrero, vicepresidenta del COIB, ha defensat el rol fonamental de les llevadores en la inserció de DIU, contextualitzant-lo dins del marc legal català i europeu, i en el dret a una anticoncepció segura i accessible.
Elisabet Màrquez i Goretti Vallès han abortdat l’ús de les ecografies com a eina assistencial pròpia, sempre que es compti amb la formació adequada. Per la seva banda, Gemma Olivera i Carles Valero han reflexionat sobre la pràctica de la frenotomia i la necessitat de disposar d’un DAC (Diploma d’Acreditació i Capacitació) que reguli aquesta intervenció dins la cartera competencial de les llevadores.
La jornada ha continuat amb una taula sobre el futur del part a casa a Catalunya, a càrrec d’Imma Sàrries i Laia Casadevall (ALPACC), que han compartit l’experiència de la llevadoria autònoma a Catalunya. Finalment, Esther Crespo i Yrene Lorente (ACL) han presentat una anàlisi comparativa de les competències europees, posant en valor la presència incondicional i l’adaptabilitat de les llevadores.
La jornada ‘Competències de les llevadores’ referma el compromís del COIB amb el desenvolupament de la llevadoria i la seva consolidació com a professió amb lideratge propi. Tal com va destacar Eva Adarve, vocal de Llevadores del COIB, “és moment de situar l’expertesa de les llevadores al centre del sistema de salut, garantir el seu reconeixement i desplegar polítiques valentes que enforteixin els seus drets professionals.”