31 de desembre de 2021

Repassem les notícies del COIB més destacades d’aquest 2021 que, com l’any passat, ha estat marcat per la crisi sanitària provocada per la covid-19

El COIB tanca un any marcat per la pandèmia, per la prescripció i per les reivindicacions

El 2021 ha tornat a estar marcat per la pandèmia. L’any va començar amb la tercera onada i acaba amb la sisena, que està batent rècords de contagis. La vacunació ha estat clau perquè no es tornin a registrar les taxes de mortalitat i d’ingressos hospitalaris que s’havien registrat en altres onades, però la situació actual està comportant una pressió insuportable en el sistema de salut, sobretot en els centres d’atenció primària.

Des del començament de la crisi sanitària, les infermeres i els infermers estan assumint la major part de les activitats que genera l’atenció de la pandèmia, com ara la vigilància de casos estrets, l’educació per la salut, la realització de proves diagnòstiques o la gestió de tot el procés de vacunació. Des que va començar la campanya de vacunació més ambiciosa que s’ha fet mai, ara fa un any, les infermeres de Barcelona han administrat més de deu milions de dosis.

A començament de l’any que s’acaba, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha facilitat l’accés a la vacunació a les infermeres que treballen fora del sistema públic de salut, mitjançant la recollida de dades i l’habilitació de la seu com a punt de vacunació per a les que viuen a la ciutat de Barcelona. La corporació ha col·laborat en tot moment amb les crides del Departament de Salut per aconseguir infermeres per a la campanya.

El Col·legi també ha seguit oferint de manera gratuïta la col·legiació a les infermeres jubilades que s’han reincorporat a l’activitat per col·laborar en la campanya de vacunació i per reforçar els centres sanitaris. Durant aquest any, s’han col·legiat de manera gratuïta més de 200 infermeres jubilades.

Desplegament de la prescripció infermera

El 2021 també ha estat l’any del desplegament de la prescripció infermera. Des del mes de gener, les infermeres que treballen al sistema públic de salut ja poden prescriure medicaments i productes sanitaris en el format de recepta electrònica.

Aquest projecte ha suposat un repte organitzatiu molt important per al Col·legi, que s’està encarregant d’emetre totes les targetes digitals necessàries per poder registrar les prescripcions en format de recepta electrònica. Fins ara, el COIB ha emès més de sis mil targetes digitals i ha signat convenis amb una seixantena de proveïdors de salut.

Covid persistent

El COIB ha posat en marxa un Programa integral de suport a infermeres amb covid-19 persistent, que reforça l’orientació laboral, jurídica, social i psicològica que la corporació ja oferia des del començament de la pandèmia a les col·legiades i els col·legiats que pateixen seqüeles del coronavirus. A banda d’oferir assessorament, el Programa inclou activitats i tallers pensats per compartir experiències i exercitar la psicomotricitat i la coordinació, com ara unes innovadores sessions de pilatwalk, que combinen la marxa nòrdica amb el pilates.

El Dia de les Infermeres més mediàtic

Per commemorar el Dia Internacional de les Infermeres, que se celebra el 12 de maig, el COIB ha dut a terme la campanya #socinfermera, la més ambiciosa que ha fet mai, que posava en valor la feina de les infermeres i destacava la importància que té el cuidatge per a la salut de les persones. Durant la segona setmana de maig, s’ha emès a TV3, a Catalunya Ràdio i a RAC 1 un espot publicitari per donar visibilitat a la professió. Aquest espot s’ha acompanyat de cartells publicitaris en diverses parades d’autobús i de metro de la ciutat de Barcelona. A les xarxes, s’ha fet un concurs de fotografia adreçat a infermeres de Barcelona, relacionat amb la campanya.

A més, les façanes de diversos ajuntaments de la demarcació han lluït lones amb un missatge d’agraïment a les infermeres. Com és habitual, les delegacions territorials del COIB també han celebrar diverses activitats durant aquells dies.

La campanya també ha tingut un to reivindicatiu, que s’ha reflectit en l’agenda informativa dels mitjans de comunicació. Des del COIB s’ha demanat incorporar més infermeres als centres sanitaris per millorar la satisfacció de la ciutadania i millorar les condicions laborals per evitar la marxa d’infermeres a l’estranger i l’abandonament de la professió.

Aposta per més infermeres

El mes de novembre, el Col·legi ha llançat la campanya Més infermeres, destinada a ajudar els estudiants del grau d’Infermeria de la demarcació de Barcelona a sufragar el cost de la seva matrícula.

Per a aquesta campanya, enguany s’han posat a la venda uns caramels que es poden adquirir a la seu col·legial, en diversos quioscos de la ciutat de Barcelona o bé contactant amb els delegats comarcals del COIB. La venda d’aquests caramels serveix per ampliar la borsa d’ajudes de les properes convocatòries en col·laboració de la ciutadania.

Preservem la memòria

Un altre dels projectes que ha endegat el COIB durant aquest any ha estat Preservem la memòria, una iniciativa que neix amb la intenció de conservar l’experiència i el coneixement d’infermeres i infermers que estiguin en situació de jubilació, a través de l’elaboració d’un fons d’entrevistes en format vídeo. Aquestes gravacions es posaran a disposició de persones que vulguin dur a terme activitats d’investigació. El projecte està impulsat pel Servei de Biblioteca i Documentació Infermera, de l’Àrea de Coneixement i Desenvolupament Professional del COIB.

El mes de novembre s’ha iniciat la fase pilot i es preveu que a partir del 2022 es desplegui el projecte.

Més presència pública

El 2021, el COIB ha tingut molta presència als mitjans de comunicació i ha fet arribar al Govern i als grups parlamentaris les demandes i els neguits de les infermeres i els infermers de Barcelona.

La institució s’ha posicionat públicament en contra de la creació de la titulació de tècnic superior en gestió de serveis en centres gerontològics, i ha denunciat, a través del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Barcelona, l’intrusisme professional que suposen les propostes de creació de noves titulacions i l’assumpció temporal d’atribucions i competències professionals pròpies i exclusives de les infermeres per part d’altres professions amb l’excusa de l’emergència de la crisi sanitària.

Durant aquest any, el COIB també ha mostrat el seu total desacord amb l’anunci del Departament de Salut d’habilitar els tècnics de cures auxiliars d’infermeria per administrar vacunes contra la covid-19, una proposta que, a més, incompleix la llei.   

D’altra banda, al mes de juliol, representants de la corporació es van reunir amb sindicats i patronals per tal d’incorporar millores en les condicions laborals de les infermeres en el nou conveni del SISCAT.

Aposta per la recerca i el coneixement

El 2021, el Col·legi ha apostat més que mai per la recerca, amb una convocatòria d’ajudes a la investigació, dotada amb 64.000 euros, que ha servit per finançar 21 projectes. També s’han convocat ajuts per a la traducció d’articles en revistes científiques, per publicar en revistes científiques d’accés obert i per a la inscripció a congressos.

D’aquesta manera, la corporació col·labora en potenciar l’augment de la visibilitat de la recerca infermera catalana a nivell internacional, fomentant així les cures basades en l’evidència i la promoció professional.

Més de 1.200 noves col·legiades

Com és habitual, durant el mes de juny, el COIB va dur a terme la campanya de col·legiació, que aquest any ha estat més complexa que mai. Durant la campanya d’aquest any, s’han donat d’alta 1.233 noves col·legiades i col·legiats que s'han graduat aquest curs en les diferents escoles d’infermeria i facultats del territori, una xifra que suposa un 10 % més que al 2020. Com ja es va fer l’any passat, s’han tramitat col·legiacions al territori, en concret a les ciutats de Manresa, Vic i Mataró.

Aposta per la formació

Durant el 2021, el COIB ha seguit apostant per la formació. Mica en mica, s’han anat reprenent els cursos presencials. El mes de novembre, ha renovat el conveni amb Salusplay, que permet oferir de manera gratuïta a les infermeres col·legiades 60 inscripcions mensuals a repartir entre tres cursos en format en línia.

A banda del conveni amb SalusPlay, el COIB també col·labora amb les empreses especialitzades en formació professional sanitària a distància DAE Formación i Aula eDocens. Aquests dos centres ofereixen importants descomptes i beques a les col·legiades.

La participació, un dels eixos del COIB

La corporació aposta fermament per la participació. En aquest sentit, durant l’any 2021 s’han creat diversos grups de treball i comissions, que treballen per al desenvolupament i la millora de la professió des de diversos àmbits. Aquests grups estan oberts a la participació de qualsevol infermera col·legiada.

Per altra part, aquest any el COIB ha iniciat un projecte, anomenat 9COIB, amb l’objectiu final d’oferir a les col·legiades i els col·legiats un millor servei.