Un estudi, amb finançament de la Fundació Infermeria i societat, fa una fotografia de la realitat a les residències de gent gran sobre úlceres per pressió i úlceres d’extremitat inferior i posa de manifest que gairebé 5 de cada 100 residents té alguna nafra que es podria prevenir en la gran majoria dels casos

Les ferides cròniques continuen sent un problema de salut a les residències de gent gran

Es necessiten incorporar més mesures de prevenció i tractament per reduir les ferides cròniques a les residències de gent gran, segons l’estudi Prevalence and characteristics of older people with pressure ulcers and legs ulcers, in nursing homes in Barcelona liderat per la infermera geriàtrica de la Vocalia d'Infermeria Geriàtrica del COIB i docent de l’EUI Sant Pau, Dra. Elvira Hernández Martínez-Esparza. La investigació, que s’ha publicat a la revista Journal of Tissue Viability, ha rebut finançament de la Fundació Infermeria i societat a través de les Ajudes de Recerca en la convocatòria del 2015.

La majoria de ferides són prevenibles 
 

L’objectiu d’aquest treball és determinar la freqüència de les úlceres per pressió (UPP) i de les úlceres d’extremitat inferior (EI), les ferides cròniques més freqüents, en usuaris de residències geriàtriques, un dels grups més vulnerables a patir-ne. També descriu les característiques de les residències, els residents i les ferides, així com les possibles relacions entre si.

Els resultats conclouen que el 4,4 % dels usuaris de residències tenen alguna nafra, principalment UPP, que representen el 3,5 %. Tot i que les xifres són baixes i les ferides són poc greus, la investigadora alerta que l’evidència demostra que aquestes ferides es poden prevenir en el 95 % dels casos, però que no s’està portant a terme un abordatge correcte. “No sempre hi ha infermeres que liderin aquestes cures a les residències,” afirma. “La gent gran i les residències són els gran oblidats i tenen grans mancances respecte altres àmbits.”

Hernández Martínez-Esparza lidera la investigació on també participen com a autors les infermeres Rosalia Santesmases-Masana, Eva Román, Mercedes Abades Porcel, Ainoha Torner Busquet, Míriam Berenguer Pérez i José Verdú-Soriano, i amb la col·laboració de la infermera geriàtrica Imma Mundet Riera.

Una correcta valoració de les ferides és clau
 

L’estudi, en què hi han participat 168 centres de Barcelona amb 8.295 residents de més de 65 anys, és un dels més grans fets per mètode d’observació i exploració en residències i ha comptat amb el suport de les infermeres de l’Equip d’Atenció Residencial (EAR) del Grup Mutuam, que han tingut un paper fonamental en la recerca recollint les dades dels residents, que coneixien bé.

Del treball també se’n desprèn que les ferides detectades es van desenvolupar principalment a les residències, on s’entén que els residents estan atesos per especialistes, i no als domicilis ni a l’hospital, i es va constatar que la majoria de residents no tenien registrades aquestes ferides. “Sabem que si es valoren i es tracten de manera adequada, les ferides cròniques poden millorar ràpidament,” destaca la primera signant de l’estudi.

Entre les mesures per reduir les UPP, les més fàcils de prevenir, destaquen fer una valoració i intervenció en nutrició i reduir el temps que l’usuari passa assegut, una posició on es desenvolupen les nafres més greus i profundes. Pel que fa a les UEI, la mesura més efectiva per prevenir-les és una correcta valoració de la perfusió arterial i venosa que aquest estudi recull que només el 26 % dels usuaris tenien valorada.

El treball mostra que, a més, que les residències geriàtriques petites i de gestió privada, en conjunt, tenen més prevalença de ferides que les residències grans i públiques, un fet que la investigadora apunta a la relació entre el nombre d’infermeres dels centres i la reducció d’úlceres dels residents, sobre la qual es necessiten més estudis.

Falten infermeres a les residències
 

La infermera reivindica que cal revisar les ràtios d’infermeres a les residències, que “són molt justes i el nombre de pacients cada vegada és més gran, d’edat més avançada, amb més patologies i presenten més deteriorament” i demana una solució a la falta de personal i de recursos que pateixen els centres des de fa anys. “La gent gran es mereix unes cures de qualitat al final de la seva vida,” afegeix.

Fotografia: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García.