28 de juny de 2023

Paola Galbany, presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), ha reivindicat avui dimecres, dia 28 de juny, que les especialitats infermeres siguin reconegudes laboralment organitzativa i salarialment; i posar fi a la precarietat laboral. Aquestes han estat dues de les propostes més destacades que la representant de les infermeres de Barcelona ha plantejat en la seva ponència, en el marc del seminari que ha organitzat el Consorci de Salut i Social de Catalunya.

El COIB reivindica el reconeixement laboral de les especialitats infermeres

Sota el títol: "Molts? Pocs? A la cerca de solucions davant les projeccions de la població mèdica i infermera i les necessitats de professionals del sistema de salut"; diferents professionals de la salut han debatut aquest matí sobre les mesures necessàries per dotar el sistema sanitari del professional suficient. “La càrrega de treball i la retribució són els principals punts de dolor. També es detecta una percepció de no valoració de la professió”, ha assegurat Paola Galbany.

Galbany va coordinar el 2022 l'estudi Projeccions de la població infermera a l'horitzó 2030, fent una radiografia de la professió infermera i fent propostes de millora per al futur. Aquest treball constatava que el percentatge que representen les infermeres als centres assistencials ha disminuït amb el temps, mentre que el dels auxiliars sanitaris augmenta i el dels metges es manté estable. 

Altres de les propostes de l'estudi són continuar augmentant l'oferta pública de places d'infermeres; continuar augmentant el nombre de places d'Infermeria a les universitats; ampliar el nombre de places pels estudiants puguin fer pràctiques; impulsar polítiques d'atracció i retenció d'infermeres; o establir polítiques per adequar i estandarditzat les dotacions infermeres a tot el sistema de salut per garantir l'equitat d'atenció a les persones ateses i evitar que les seves condicions laborals siguin diferents segons els centres.

El COIB reivindica el reconeixement laboral de les especialitats infermeres