18 de juliol de 2023

  Les directores d'infermeria del Clínic –Gemma Martínez– i de la Santa Creu i Sant Pau –Maria Lacueva– han assistit han rebut la distinció de mans de la vocal del COIB, Encarna Gómez Gamboa.

  El Monitor de Reputació Sanitària (MRS) ha distingit les infermeres dels hospitals barcelonins del Clínic, de la Santa Creu i Sant Pau i de la Vall d'Hebron, en el seu rànquing del 2022, fruit de la valoració de diferents agents del sector sanitari.

  El Monitor de Reputació Sanitària (MRS) ha distingit les infermeres dels hospitals barcelonins del Clínic, de la Santa Creu i Sant Pau i de la Vall d'Hebron, en el seu rànquing del 2022, fruit de la valoració de diferents agents del sector sanitari.

  Concretament, les direccions d'Infermeria del Clínic i de la Santa Creu i Sant Pau, han obtingut la tercera i cinquena millors puntuacions, respectivament. Reconeixement que es repeteix amb el Clínic com a segon hospital públic més reputat d'Espanya; i els hospitals de la Santa Creu i Sant Pau i el de la Vall d'Hebron, en cinquena i sisena posició de la taula.

  Les directores d'infermeria del Clínic –Gemma Martínez– i de la Santa Creu i Sant Pau –Maria Lacueva– han assistit a l'acte de lliurament i han rebut la distinció de mans de la vocal del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), Encarna Gómez Gamboa.

  L'acte s'he celebrat a la seu del Consejo General de Enfermería (CGE) a Madrid i també s'han lliurat els guardons a les empreses fabricants de productes sanitaris amb millor reputació per a les infermeres.

  En aquesta ocasió, el rànquing, que va per la vuitena edició, ha comptat amb la participació de 2.360 professionals de la infermeria, de 267 gestors d'infermers i de 241 gerents i directius d'hospitals. D'aquesta manera, MRS i el Consell General d'Infermeria es reafirmen una vegada més en la seva aposta pel lideratge infermer i el reconeixement de les infermeres.

  Durant la seva intervenció, el president del Consell General d'Infermeria, Florentino Pérez Raya, ha donat l'enhorabona a tots els premiats i ha recordat que: "la infermeria fa anys que demostra el seu compromís amb el lideratge i el seu accés als llocs on es prenen decisions de salut. La nostra preparació acadèmica i professional ens habilita per arribar-hi on ens proposem. Així i tot, continua existint un sostre de vidre a la nostra professió. Moviments que van exclusivament contra les infermeres perquè quan el gestor és un economista o un llicenciat en dret, per exemple, no els porten als tribunals. Només passa amb infermeria".

  Unes distincions que, com recordava el president de les 336.000 infermeres espanyoles, "es basen en l'opinió de milers d'infermeres i infermers que, com a profunds coneixedors del sistema sanitari, valoren des de dins qui ho fan millor. Només així, avaluant amb criteris objectius, la sanitat pot avançar", ha recordat.

  De fet, José María Sansegundo, director de l'MRS, ha posat èmfasi en l'especial d'aquests reconeixements "perquè són els mateixos gestors d'infermeria els han escollit aquells que segons la seva opinió lideren la gestió infermera al nostre país". Alhora, ha afirmat que cal continuar posant en valor la infermeria i "reconèixer la tasca que desenvolupen les infermeres en tots els àmbits en què participen".

  Millor direcció d'Infermeria

  La direcció d'Infermeria de l'Hospital Universitari La Paz de Madrid ha rebut el reconeixement com a millor equip de gestió infermera de tot Espanya, un reconeixement que ha rebut de mans de Florentino Pérez i de José María Sansegundo. També s'han distingit les direccions d'Infermeria de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre (segon), de l'Hospital Clínic Barcelona (tercer), de l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón (quart) i de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (cinquè).

  Rànquing d'hospitals públics

  L'hospital públic reconegut com a millor reputat d'Espanya, segons els gestors d'infermeria, és l'Hospital Universitari La Paz, seguit de l'Hospital Clínic Barcelona (segon), l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón (tercer), l'Hospital Universitari 12 d'Octubre (quart) i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (cinquè). En aquest cas, la distinció s'ha fet extensiva als deu hospitals amb més reputació i han estat els seus directors d'infermeria els encarregats de recollir el guardó.

  Grups privats

  Pel que fa al rànquing de grups hospitalaris privats, han estat reconeguts com els cinc millor prestigiosos a Espanya: QuirónSalud, en primer lloc; Clínica Universitat de Navarra, en segon; Grup Hospitalari HLA, en tercer; Sanitas, en quart; i HM Hospitales i MD Anderson Cancer Center que empaten a la cinquena posició.

  Centres sociosanitaris

  Pel que fa als centres sociosanitaris amb millor reputació, el millor valorat és el Centre d'Atenció Integral Sociosanitari de la Creu Roja de Madrid, seguit de Fundació Matia (segon), la Residència El Robledillo (tercer),la Fundació Pilares (quart) i la Residència Samaniego d'Àlaba (cinquè).

  Centres d'atenció primària

  Els gestors infermers han valorat el centre d'atenció primària A Estrada com el més prestigiós d'Espanya, amb Los Alpes de Madrid en segona posició i Valdepasillas a Badajoz en tercer lloc; seguits del José María Llanos a Madrid (quart) i La Alamedilla a Salamanca (cinqué).

  Productes sanitaris

  A més, també s'han lliurat les distincions als 45 fabricants de productes sanitaris. Entre els valorats com els fabricants amb millor reputació d'Espanya, per ordre, es troben: B Braun, 3M, Coloplast, Convatec, Smith & Nephew, Urgo, Bayer, Mölnlycke, Hartmann i Becton Dickinson.

  Homenatge a Íñigo Lapetra

  Aquest mateix acte va ser el darrer que va presentar Íñigo Lapetra, director de Comunicació del CGE durant gairebé 20 anys, pocs dies abans de la seva mort el 9 de juliol de 2022. Per això, previ a l'acte se li ha fet un homenatge, en el primer aniversari de la mort. S'ha fet entrega a la família de la Gran Creu de la Infermeria en la seva categoria d'or, que la Comissió Executiva i el Ple del CGE li han concedit a títol pòstum, i s'ha fet oficial la nova denominació del Saló d'Actes de la institució que passa a denominar-se "Auditori Íñigo Lapetra" a la seva memòria.

  Com s'estableix a la resolució, aquesta distinció se li concedeix "pel seu treball a favor de la professió d'infermeria, especialment del seu reconeixement i difusió social i institucional, dissenyant i organitzant campanyes de comunicació que en els darrers anys han posicionat la professió en llocs mai coneguts. Per la seva qualitat humana i constant disposició a col·laborar en tot moment i ocasió amb qualsevol acció o causa vinculada a la professió infermera, pel seu compromís infrangible i per la capacitat de concitar suports en tots els projectes que va emprendre. I, per la seva implicació i dedicació al Consell General i a l'Organització Col·legial, amb una vocació de servei encomiable, que el va portar fins i tot a compondre i produir l'Himne de la Infermeria, veritable senyal d'identitat de la professió fins i tot a nivell mundial".

  Com ha expressat Florentino Pérez Raya, "ara, un any després que ens deixés, des de la que ha estat casa seva durant dues dècades volem expressar la nostra gratitud, la de tota l'Organització Col·legial d'Infermeria, la de moltes infermeres i infermers anònimes que el van conèixer, de tots els que vam tenir la sort de tenir-lo a prop i viure bons i mals moments professionals. Sempre amb un somriure, amb bones paraules, amb una actitud cap a la vida que hem de tenir tots. Avui celebrem i reconeixem els mèrits d'algú que volíem, algú a qui recordar amb afecte i amb orgull".

  ©Font i fotos: CGE

   

  Millor Direcció d'Infermeria

  1a

  Hospital Universitario La Paz

  2a

  Hospital Universitario 12 de Octubre

  3a

  Hospital Clinic de Barcelona

  4a

  Hospital General Universitario Gregorio Marañón

  5a

  Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

   

   

   

   

  Hospital públic amb millor reputació

  1r

  Hospital Universitario La Paz

  2n

  Hospital Clinic de Barcelona

  3r

  Hospital General Universitario Gregorio Marañón

  4t

  Hospital Universitario 12 de Octubre

  Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

  Hospital Universitario Vall d’Hebron

  Hospital Universitario Puerta de Hierro Majadahonda

  Hospital Clínico San Carlos

  Hospital Universitari i Politècnic La Fe

  10è

  Hospital Virgen del Rocío

   

   

  Grups privats amb millor reputació

  1r

  Grupo Hospitalario Quirónsalud

  2n

  Clínica Universidad de Navarra

  3r

  Grupo hospitalario HLA

  4t

  Sanitas

  HM Hospitales

  MD Anderson Cancer Center

   

   

  Centres sociosanitaris

  1r

  Centro de Atención Integral Sociosanitario de Cruz Roja de Madrid

  2n

  Fundación Matia

  3r

  Residencia El Robledillo (Grupo Social ONCE)

  4t

  Fundación Pilares

  Residencia Samaniego (Álava)

  Residencia y Centro Sociosanitario Jaume Nadal Meroles (Lleida)

  Ballesol (Valencia)

  Grupo Vitalia Home

  Residencia de Mayores Colegio Oficial de Enfermería de Jaén

  10è

  Padre Benito Menni (Valladolid)

  10è

  Residencia de Mayores Manoteras (Madrid)

   

   

  CAP amb millor reputació segons les infermeres

  1R

  A Estrada (Pontevedra)

  2n

  Los Alpes (Madrid)

  3r

  Valdepasillas (Badajoz)

  4t

  José M.ª Llanos (Madrid)

  Alamedilla (Salamanca)

  El Greco (Madrid)

  Fuensalida (Toledo)

  Bulevar (Jaén)

  Entrevías (Madrid)

  10è

  Cuenca I (Cuenca)