8 d’abril de 2022

  Galbany demana millorar el desenvolupament professional de les infermeres,  millorar les seves condicions laborals i fer-los contractes fixos

  La presidenta del COIB parla sobre la situació de la professió al plenari de la patronal CAPSS

  La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), Paola Galbany, ha intervingut durant el plenari de la patronal del CAPSS, del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), amb una conferència sobre la situació actual de la professió. Amb el títol de Passat, present i futur sobre les necessitats d’Infermeria, Galbany ha fet un repàs de l’evolució històrica de la professió, des de mitjans del segle vint fins a l’actualitat, i el seu paper en el sistema de salut.

  La presidenta del COIB ha posat en context la manca d’infermeres, que ha explicat a partir de la confluència de diversos factors: la falta de polítiques de planificació per part dels organismes competents en matèria de salut i d’educació, les migracions, l’abandonament de la professió i la manca de relleu generacional.

  Davant dels directius de la patronal sanitària, Galbany ha demanat que s’augmenti de manera substancial el nombre de contractes fixos a les infermeres, que es valori la seva expertesa i especialització, i es millorin les seves condicions laborals. La màxima representant de les infermeres de Barcelona ha afirmat que, aprofitant la visió salutogènica per la qual aposta el Pla de Salut 2021-2025, “és el moment de donar pas a l’autonomia infermera, al concepte de cuidar, a l’essència de les cures”, i ha acabat la seva intervenció demanant als directius de la CAPSS, “poseu infermeres en càrrecs de gestió, on hi estem infrarepresentades.”

  La xerrada ha estat precedida d’una taula rodona amb professionals joves, en què ha participat l’estudiant de primer curs del Grau d’Infermeria a la UAB, Ènia González, i la infermera pediàtrica de l’Hospital de Sant Pau, Maria Pérez.

  La CAPSS representa els interessos de 78 entitats públiques i privades sense ànim de lucre, proveïdores de serveis de salut i socials.