El COIB i el Consell es reuneixen amb la directora de cures infermeres, Begoña Martí
"Si formem infermeres especialistes, hem d’estar a l’altura oferint-los sortides laborals que reconeguin i aprofitin les seves competències. És una mostra de coherència, responsabilitat i respecte envers la professió i la ciutadania". Així es va manifestar el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) davant de la recentment nomenada directora de Cures Infermeres del Sistema de Salut de Catalunya, Begoña Martí, en el marc de la reunió celebrada el passat 22 de juliol a petició de la mateixa Martí per "conèixer de primera mà les necessitats i projectes comuns amb l’anterior Direcció de Cures, les demandes i preocupacions que arriben als col·legis professionals", com també "explorar les sinergies i àrees de col·laboració, establint un canal de comunicació fluid" amb les corporacions.
A la cita van assistir Lluïsa Garcia (presidenta COIGI), Yolanda Garza (COIB) i Estrella Martínez (CODITA) –degana, vicedegana i tresorera, respectivament del CCIIC–; i Borja Manzanares, president del COIB; i Mercè Porté, presidenta del COILL; que van fer una acurada radiografia de "l'impacte que té la no aplicació efectiva del marc general dels serveis infermers especialistes en l’àmbit territorial de Catalunya". Raó per la qual, van urgir la directora de cures a explorar vies per instaurar el reconeixement i la categoria professional de les infermeres especialistes amb la corresponent retribució salarial, així com amb una compensació per a les infermeres expertes sense titulació oficial d'especialista (prèvia acreditació d’aquestes professionals ESTO). També es va demanar la creació de llocs de treball i borses específiques, segons les necessitats territorials; o que s'afavoreixi l'estabilitat dels equips especialitzats. Propostes adreçades a captar i retenir talent per augmentar les dotacions infermeres a Catalunya –on falten més de 20,000 professionals– i que cal abordar amb celeritat per pal·liar el dèficit alarmant de llevadores o millorar la situació als hospitals amb la identificació i capacitació de les competències o mesures de conciliació familiar, entre altres actuacions.
El segon dels punts tractats feia referència a la necessitat que els models assistencials concretin de manera clara els dominis competencials, el nivell i els requisits associats a la pràctica avançada (IPA), tot integrant l’opció proposada pel Ministeri dels diplomes d'acreditació i d'acreditació avançada, així com la regulació i els estàndards de formació necessaris per accedir al registre corresponent.
Important també, el suport manifest de les corporacions infermeres a l'avantprojecte de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, que reconeix la competència autònoma de les infermeres com a prescriptores de fàrmacs. Tot i això, en tant es desenvolupa la llei, es va demanar que el Departament agiliti el desplegament de les guies assistencials d'indicació infermera, ja que només cinc de les nou existents tenen el protocol autonòmic definit.
Capítol específic mereix la GID i la implementació d'una nova gestió infermera de la demanda que potenciï el rol autònom de la infermera per donar resposta a problemes de salut i, alhora, connecti aquesta actuació amb la resta del sistema sanitari i social –integració de serveis– per garantir una atenció coordinada i resolutiva.
Els dos últims temes abordats durant la reunió van ser "el lideratge i la participació de les infermeres en la planificació i gestió de les polítiques i serveis de salut". D'un costat, es va defensar l'A1, tal com correspon a la seva formació de grau universitari, perquè les infermeres puguin optar, per exemple, als alts càrrecs de la funció pública; i es va defensar el paper cabdal de les infermeres i de les cures en l'Agència de Salut Integrada, Social i Sanitària. De l'altre, una assignatura pendent com és la reactivació del Consell de la Professió Infermera "com a òrgan de plena representació de la professió".
La reunió va transcórrer en un marc de consens per abordar els canvis proposats i dissenyar un model sostenible, amb la ciutadania com a referent, que permeti desenvolupar les cures infermeres amb la millor qualitat.