20 de juliol de 2023

    El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) fem una reflexió respecte de les declaracions recents de l’Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), sobre les infermeres dels CAP.

    COMUNICAT
El CCIIC i l'AIFICC, respecte de les declaracions del president de la CAMFIC sobre les infermeres de l'Atenció Primària

    Sisó abordava diverses qüestions –entre elles les llistes d'espera per obtenir cita amb el metge de família o ser derivat a un especialista– en un article de Jordi Font Comas d'Argemir, publicat el 18 de juliol de 2023 a La Vanguardia; i assenyalava que el funcionament dels centres de primària "va per barris". Escrivia Font que, segons el president de la CAMFIC, "que un metge de primària tingui o no una agenda saturada no només depèn del nombre de facultatius al centre, sinó de l'organització interna del mateix, en què també juguen un paper les infermeres i els administratius"; i que als CAP, al parer seu, la infermeria s'hauria de "posar les piles i fer coses que no està fent". L’article recollia el què les infermeres podríem fer per millorar la situació, com ara, “tenir un paper més gran en l'atenció als aguts, en la prescripció de determinats fàrmacs o en el cribratge d'aneurismes a l'aorta abdominal”.

    Opinions que el mateix SIsó matisava ahir en el seu compte de Twitter @A_SisoAlmirall, al·legant que les declaracions sorgien d'una entrevista informal "d’on s'extreu un llenguatge i un estil que, –qui em coneix–, sap que no practico: ni pública ni privadament".

    Sense entrar a avaluar el marc i el to en què es produeixen i transcriuen les declaracions –aquestes o altres, malauradament, cada cop més recurrents i freqüents– que sembren el dubte sobre la professionalitat i capacitat de les infermeres, el Consell d'Infermeres i l'AIFICC demanem responsabilitat. La discussió entorn de la situació límit que viu el sistema de salut a Catalunya és d'una complexitat i transversalitat que no es pot entomar des de la percepció 'paternalista' arcaica, encara latent al sistema de salut; i, molt menys, assenyalant les infermeres com a part del problema quan, com s'ha comprovat en països on els governs inverteixen molt més en Infermeria, som claus per a la solució.

    Les infermeres tenim una formació de grau universitari de base humanista i científica que ens dota d'autonomia per l’exercici i desenvolupament de les cures en diferents àmbits d’actuació i en serveis i equips multidisciplinaris diversos, d'igual a igual. Competències i capacitacions demostrades de les infermeres, que ens permeten exercir les nostres funcions pròpies, sense necessitat de tutela o supervisió de cap altre professional de la salut; això sí, sempre amb actitud col·laborativa, centrada en les persones i la salut de la nostra comunitat.

    Des de fa anys, les infermeres demanen una reorganització del sistema de salut i, en consonància, de l'Atenció Primària. Una reforma profunda, estructural, que superi el model medicalitzat i centrat en la malaltia, per assolir un model centrat en la promoció i manteniment de la salut. Però que també repensi els rols professionals i posi en valor les aportacions de les infermeres, com a garants de la salut pública, i les de totes les ciències de la salut per igual.

    Per tot això, el CCIIC i l'AIFICC demanem respecte per la Infermeria i per les infermeres i que es reconegui la nostra contribució al sosteniment i progrés del sistema de salut de Catalunya.

    Barcelona, 20 de juliol de 2023

    Fonts

    Entrevista La Vanguardia https://www.lavanguardia.com/vida/20230718/9116891/presidente-medicos-familia-doctores-ciudadania-quieren-movilizaciones.html

     Twitter @A_SisoAlmirall https://twitter.com/a_sisoal