Un treball que analitzarà l'efecte de l'exercici físic sobre la qualitat de vida de persones amb esclerosi múltiple, liderat per la infermera de l’Hospital del Mar, Isabel Miró, ha rebut el segon premi al millor projecte internacional de recerca en infermeria neurològica

La Sociedad Española de Enfermería Neurológica premia un projecte de recerca infermera sobre l’exercici físic en persones amb esclerosi múltiple

El projecte 'Efectes de l'exercici físic sobre la qualitat de vida en persones amb esclerosi múltiple', liderat per la infermera de l'Hospital de Dia de Neurologia de l’Hospital del Mar, Isabel Miró, ha estat reconegut en el XXIX Congrés Nacional de la Sociedad Española de Enfermería Neurológica (SEDENE) i V Congrés Internacional d'Infermeria Neurològica, celebrats a Granada el passat mes de novembre. El premi té una dotació econòmica de 1.500 euros.

El projecte, que està previst que s’iniciï el mes de març del 2023 a l’Hospital de Dia, mirarà d'establir si un treball físic específic, destinat a ajudar a controlar els símptomes de l'esclerosi múltiple relatius a l'alteració de la marxa, la pèrdua de coordinació en les extremitats, la inestabilitat i la fatiga, pot mantenir o millorar la qualitat de vida de les persones amb aquesta patologia. Els resultats obtinguts s'hauran de presentar al pròxim congrés anual de la SEDENE.

"Hi ha clara evidència que l'exercici físic té un impacte beneficiós per la salut de les persones, però no vaig trobar evidència què recalqués la importància de l'exercici en l'àmbit domiciliari en persones que conviuen amb esclerosi múltiple acompanyada de dificultat en el moviment," explica la investigadora, que també és llicenciada en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (INEFC). "Volia investigar sobre l’exercici que es pugui realitzar al domicili i no en un gimnàs perquè hi ha persones amb mobilitat reduïda que tenen dificultats per desplaçar-se i també perquè no tothom s’ho pot permetre."

El treball planteja ensenyar a les persones participants un seguit d’exercicis físics personalitats adaptats al seu grau de discapacitat que hauran de fer a diari al domicili. De forma periòdica s’avaluarà l’estat dels participants i, en concret, el grau de millora de la mobilitat. Al final d’aquesta fase es farà una avaluació amb una escala de qualitat de vida. “És important que els exercicis es facin a diari perquè sabem que quan no es fan, deixem de veure les millores en la persona,” explica Miró.

La infermera es mostra contenta i satisfeta pel reconeixement rebut: "És una petita recompensa a tota una carrera treballant."I agegeix: “Les infermeres no ho tenim fàcil per fer recerca; la recerca infermera és la gran oblidada i sovint la nostra feina en altres recerques no queda prou reconeguda." Per això, explica, aquest tipus de premis són importants per poder continuar oferint cures basades en l’evidència i comptar amb el suport dels centres i les institucions és bàsic. "Espero seguir poder participant i aportant amb altres projectes," conclou.

Les infermeres no ho tenim fàcil per fer recerca; la recerca infermera és la gran oblidada i sovint la nostra feina en altres recerques no queda prou reconeguda.Fotografia: Hospital del Mar