10 d’octubre de 2023

    Infermera virtual, programa de promoció de la salut del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) presenta aquesta dies els consells més destacats per detectar la bronquiolitis en nadons d'una manera directa i molt visual amb una nova infografia. Infermera Virtual se suma així a la campanya contra aquesta malaltia. Una campanya on la infermera té un paper cabdal i s'inicia amb la immunització contra el virus respiratori sincicial en nadons durant la temporada de tardor i hivern.

    Nova infografia amb consells contra la bronquiolitis d'Infermera virtual - COIB

    La bronquiolitis és una infecció vírica provocada pel virus sincític respiratori (VSR) que afecta els infants menors de dos anys. Els seus principals símptomes són la dificultat respiratòria, aparició de tos humida i sibilacions, és a dir xiulets al pit en respirar. La infografia recomana a les mares i pares mantenir el nadó incorporat, controlar la seva temperatura o aplicar sèrum fisiològic per netejar els mocs del nas, entre d'altres. També s'han de tenir en compte els principals signes d'alarma com el malestar general, el rebuig dels aliments o les dificultats respiratòries.

    El Departament de Salut ha iniciat la campanya d'immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) a la Regió Sanitària Catalunya Central i preveu, fins al mes de març immunitzar un total de 1.900 nens i nenes per protegir-los d'aquest virus altament contagiós. El Servei Català de Salut ha enviat un SMS informatiu per les famílies amb nadons nascuts entre abril i setembre del 2023, perquè puguin demanar cita al seu CAP de referència. A la Catalunya Central trobem més de 1.500 nens i nenes nascuts entre aquests mesos. L'any passat es van detectar a Catalunya 7.523 bronquiolitis en menors d'un any, amb més de 1.000 hospitalitzacions. És un virus que afecta a 9 de cada 10 infants durant els dos primers anys de vida.