El Servei de Biblioteca i Documentació Infermera (SBDI) recomana onze llibres escrits per infermeres o d’interès per a la professió

Per Sant Jordi, la Biblioteca del COIB et recomana llibres amb ànima infermera

Aguado Espadas, M. Ángeles. Recoveco. Roquetas de Mar: Círculo Rojo, 2021. 410 p. ISBN: 9788413636467

La Sara és una infermera que des de fa molt de temps és a l'atur. Quan està a punt de llençar la tovallola, rep una trucada del director d’una clínica, que li ofereix un lloc. Ella no ho pot creure i, encara que ha de superar una entrevista professional, està decidida a aconseguir aquesta feina sigui com sigui. Poc després comença a treballar-hi i, en aquell moment, comença a tenir sensacions estranyes. A la nit té malsons amb continguts molt pertorbadors que no és capaç de recordar. A l’hospital on ha començat a treballar succeeixen esdeveniments que la Sara no aconsegueix entendre bé i, encara que pregunta, les explicacions que rep encara la confonen més, cosa que li produeix un gran desassossec. La infermera decideix investigar què està passant i comença a descobrir coses que tenen a veure amb la part més oculta i interna d’ella mateixa.

Blasco Solis, Carlos. Trincheras en la UCI: terapia intensiva de humor para alargarte la vida. Barcelona: Martínez Roca, 2021. ISBN: 9788427049451

Embolics amorosos, ferits de bala, apunyalats, pertorbats agressius, alguna sobredosi, accidents de trànsit… Per què algú amb senderi hipotecaria els seus caps de setmana per quedar-se a treballar en una unitat de cures intensives i per un sou miserable? Ha de ser algú a qui se li ha anat una mica l'olla, oi? O més aviat algú que ha trobat la seva vocació salvant vides? Aquest és el cas d’en Charlie, un infermer acabat de llicenciar per a qui l’única manera de gestionar l’estrès i la depressió laboral és fent mems, i de la Meri, la seva millor amiga, ànima bessona i companya de feina. Ells són els protagonistes principals de Trinxeres a la UCI, a través dels quals coneixerem una sèrie d’històries divertides i esbojarrades, altres de tendres i algunes de tristes, però totes elles commovedores, plenes d’humor negre, embolics, secrets i martingales sense les quals difícilment se sobreviu a la feina en un hospital.

Castiñeira, Hector (Enfermera saturada). Orgullo enfermero: Ni héroes ni villanos, lo que siempre fuimos. Barcelona: Plaza & Janés, 2021. 168 p. ISBN: 9788401025976

Un homenatge a les infermeres que han fet front a una campanya de vacunació èpica. Aquesta és la història de tot el que ha passat durant la crisi del coronavirus, quan les infermeres veien amb desesperació com els hospitals s’omplien, una pandèmia que no oblidarem mai, amb una campanya de vacunació única. Milions de dosis d’esperança administrades amb orgull per les infermeres en tot el planeta, les mateixes que primer van lluitar armades amb bosses d’escombraries i que ho van fer després amb una xeringa a la mà.

Castro, Antonia, coord., Desde mi habitación (Volumen III): proyecto RELAT-hos. Barcelona: Caligrama, 2022. 232 p. ISBN: 9788419178312

Aquest llibre ens ensenya que l’escriptura és un acte de pensament, de llum, de reflexió, que surt a través de la nostra imaginació, de la nostra memòria, del que hem viscut i no viscut, de les nostres il·lusions i desil·lusions, de les nostres penes i alegries, del que ens queda i ens agradaria, de la nostra passió, dels nostres secrets mai comptats, del que va poder ser i no va ser, de com n’és de bonic viure...

García Pazo, Patricia; Ponsell Vicens, Esperança. La curiositat d’en Joan: conèixer els trucs de les infermeres. Barcelona: UIB, 2021. 72 p. ISBN: 9788483844564.

Aquest conte pretén ser una eina d’ajuda per als professionals de la salut, els pares, els mestres i els infants que es troben davant de situacions de dolor físic. Mitjançant aquesta història, es donen a conèixer els diversos procediments que duen a terme les infermeres a les unitats de pediatria per avaluar i tractar el dolor infantil. El fet d’aplicar aquestes tècniques pot ajudar a alleugerir al màxim possible el dolor que pateixen els infants. Tota aquesta informació serà de gran ajuda per disminuir no només el dolor sinó també el malestar emocional.

García Torner, Maria. Xarop de bastó. Roquetas de Mar: Círculo Rojo, 2021. 26 p. ISBN: 9788413508863

Aquest llibre està escrit des d’una visió psicopedagògica de l’educació amb la intenció de promoure la igualtat de gènere i altres valors que ens humanitzen.

Metzenthin, Melanie. La enfermera del puerto. Barcelona: Maeva, 2021. 440 p. ISBN: 9788418184444

Hamburg, 1892. El còlera s’ha apoderat de la ciutat i es cobra milers de víctimes. Quan la mare de la Martha mor, ella ha de garantir la supervivència de la família. Procedent d’un dels barris més pobres de la ciutat, la Martha aconsegueix aconseguir un lloc d’aprenent a l’Hospital d'Eppendorf, on treballa fins arribar a ser infermera quirúrgica. Mentre els metges intenten guanyar-li la batalla al temps, Hamburg s’enfronta també a una convulsa època de canvis polítics. Els treballadors del port es declaren en vaga, les dones lluiten pel dret al vot i per millorar les condicions de vida. La Martha s’uneix al moviment feminista, però també combat en un front molt més personal, ja que no només ha descobert l’amor per la infermeria, sinó també –i contra les estrictes regles de l’hospital– per un jove metge.

Milian Alonso, Berta. 1, 2, 3… ¡Salvada!  Sevilla: Babidu-bu Libros, 2022. 36 p. ISBN: 9788419228505

L’Ària és una superheroïna entranyable i carismàtica, molt diferent de Batman, Spiderman o Superwoman. Té un superpoder increïble, que encara ningú ha descobert. L’Ària ens ensenyarà el seu secret més ben guardat, perquè tots puguem ser superherois i superheroïnes. A més, haurà de posar en pràctica el seu superpoder per ajudar la seva germana Índia, que té un problema seriós. Aconseguirà resoldre’l?

Poza Fresnillo, Lourdes. Andrea, la tejedora de sueños. Madrid: Mr.Momo, 2021. 34 p. ISBN: 9788417842086

T’has preguntat alguna vegada per què de vegades tenim somnis feliços i d’altres vegades tristos i avorrits? T’animem que coneguis l’Andrea, un ésser màgic que teixeix els teus somnis com si fossin una manta. L’amor, la seva família i els seus amics són el motor d’aquesta autora per escriure històries boniques del món real. Aquelles cartes amb historietes escrites que es trobava la seva mare per tota la casa quan era petita avui cobren sentit. Lourdes Fresnillo publica amb molta il·lusió el seu primer conte, fruit de l’amor i l’admiració que sent per les persones màgiques que són per a ella els avis.

Ramos, Erika. Donde mis pies me lleven. Barcelona: Plan B, 2018. 272 p. ISBN: 9788417001308

Si t’ha agradat Bridget Jones, gaudiràs llegint les aventures d’aquesta infermera a punt d’un atac de nervis, una noia a la cerca d’algú que suturi el seu cor i la insti a dir alguna carrinclonada, com ara “sí que sé de quin color són els núvols”. La Gabriela té trenta-dos anys i és infermera. Estima la seva professió. A la feina se sent segura, propietària de si mateixa. Però, mentre que a la feina es comporta amb certa estabilitat, al seu interior viu en una muntanya russa d’emocions. Aquesta és la dualitat de Gabriela: la feina i els sentiments extrems.

Stern, Anne. Luces y sombras en Berlín. Barcelona: Maeva, 2021. 352 p. ISBN: 9788418184598

Berlín, 1922. Hulda Gold és una llevadora intrepida, tenaç i molt apreciada al barri on resideix. La Primera Guerra Mundial ha deixat al seu pas profundes ferides i, encara que la jove República de Weimar es caracteritza per una atmosfera de renovació, també està marcada per una gran pobresa. Caracteritzada pel seu tarannà compromès, la Hulda és propensa a ficar-se en problemes. Quan una dels pacients es mostra molt afectada per la mort accidental d’una veïna, la noia no pot evitar immiscir-se. Per què el distant comissari de la Policia Criminal s’interessa per aquest cas? Ella inicia les seves pròpies indagacions i baixa a poc a poc a les profunditats d’una ciutat on els llums i les ombres estan estretament unides.

Consulta el Catàleg en línia de la biblioteca