7 d’octubre de 2021

La primera infermera que encapçala el Servei de Medicina Preventiva de l'Agència de Salut Pública de Catalunya parla en aquesta entrevista del paper clau i essencial de les infermeres pel desenvolupament de la campanya de vacunació de la covid-19

Montserrat Martínez: “Entenc que sobti que hi hagi una infermera al capdavant del Servei de Medicina Preventiva, però la nostra professió sempre ha estat molt vinculada a les vacunes”

La trajectòria professional de Montserrat Martínez Marcos ha estat gairebé sempre vinculada a l’àmbit de coneixement de les vacunes. Des de l’any 2000, treballa al cos de diplomats en Salut Pública del Departament de Salut, al Programa de vacunes de la Subdirecció de Promoció de la Salut i des del 2015 com a cap de secció de prevenció de Malalties Infeccioses. Al mes de juliol va ser nomenada Cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, essent la primera infermera que assumia aquest càrrec. Al setembre va ser nomenada pel Departament de Salut com a secretària del Comitè Científic Assessor de la covid-19 per a l'abordatge de control de la pandèmia. En l’àmbit de les vacunes ha desenvolupat nombroses activitats docents i ha participat en diverses publicacions científiques. Des del 2005 és secretària del Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut.

El teu nomenament com a cap de Servei de Medicina Preventiva de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha tingut molt bona acollida en la professió. Com ho has viscut?

M’ha sorprès una mica aquest reconeixement dins la professió. Jo ho he viscut amb naturalitat perquè fa molts anys que treballo en l’àmbit de les vacunes, pràcticament tota la meva vida laboral, i alhora ho he viscut com un reconeixement a tota la feina que estem fent les infermeres. Entenc que sobti que hi hagi una infermera al capdavant del Servei de Medicina Preventiva, però la professió infermera sempre ha estat molt vinculada al món de les vacunes. Les infermeres portem treballant en vacunes tota la vida i portem el pes de la base.

Les infermeres fa anys que liderem i participem en les campanyes de vacunació, però abans de la pandèmia era una feina força invisible"

Assumeixes aquest càrrec en un moment certament complicat de la pandèmia per la covid-19 on les vacunes tenen un paper protagonista. Quines són les línies de treball que et planteges?

La covid està absorbint gran part de la nostra feina, però seguim treballant en la resta de vacunes. No oblidem que continuem vacunant la població segons el calendari de vacunacions sistemàtiques i que aviat iniciarem la campanya de vacunació de la grip. Les nostres línies ara mateix estan enfocades a la vacuna de la covid, a mantenir i seguir vacunant per assolir els objectius d’immunitat, i també en continuar treballant en la promoció de la vacunació i la gestió.

Des del Servei de Medicina Preventiva portem tota la gestió de vacunes de Catalunya, és a dir, fem des de l’adquisició, la part logística, de contractació de vacunes, previsió i necessitat, les recomanacions i el seu manteniment, la formació continuada dels professionals, etc. Seguirem treballant en aquestes activitats relacionades amb les vacunes; no ens hem d’oblidar que durant tota la pandèmia les vacunes han seguit i hem continuat administrant-les.

La pandèmia, però, també ha fet més visible que mai el paper de les infermeres en la societat. Creus que pot ser un punt d’inflexió?

En un primer moment, la pandèmia va fer visible la gran tasca de les infermeres en l’àmbit assistencial i la seva la necessitat i, posteriorment, la vacunació ha reforçat el paper de la infermeria en la campanya de vacunació. En tota la pandèmia el col·lectiu ha estat al capdavant i que es reconegui això també és d’agrair.
 

El rol de la infermera en tot el procés de vacunació ha estat clau i essencial pel correcte desenvolupament de la campanya"

Des del 2005 ets secretària del Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut i has estat docent i participat en diverses publicacions sobre vacunes. Com valores la campanya de vacunació contra la covid-19, liderada per les infermeres?

El rol de la infermera en tot el procés de vacunació ha estat clau i essencial pel correcte desenvolupament de la campanya. Poder participar i liderar el procés de vacunació ens pot enorgullir molt al col·lectiu. Sobretot les primeres vacunacions, van ser molt emotives per les infermeres.

En la gestió de les vacunes, des del primer calendari de vacunacions sistemàtiques a Catalunya l’any 1980, el paper de les infermeres ha estat fonamental. Comptem amb persones referents de vacunes als centres d’atenció primària i hospitals que són infermeres. Són qui fan gran part de la gestió, l’administració i el seguiment del carnet de vacunacions dels infants, el calendari de vacunacions, etc. És una feina que fa molts anys que fem que abans de la pandèmia era força invisible.

Montserrat Martínez: “Entenc que sobti que hi hagi una infermera al capdavant del Servei de Medicina Preventiva, però la nostra professió sempre ha estat molt vinculada a les vacunes”

Amb més del 75 % de la població de Catalunya que ja ha rebut la pauta completa de vacunació, podem ser optimistes amb el final de la pandèmia?

El final de la pandèmia no és només gràcies a la vacunació, sinó gràcies a molts esforços. La vacunació té un pes important com a eina preventiva, però hem de ser conscients que hi ha altres mesures a tenir en compte – distància, mans, mascareta – que són complementàries i que ens poden ajudar a fer front a la pandèmia.

Poder participar i liderar el procés de vacunació ens pot enorgullir molt al col·lectiu"

Tot i ser les infermeres agents clau en prevenció i la promoció de la salut, creus que la salut pública és un àmbit prou conegut entre les infermeres com a sortida laboral?

No és gens conegut pel col·lectiu ni per la societat. Aquesta àrea de coneixement – no està reconeguda com a especialitat— per mi és molt interessant, molt important i m’agrada molt. Amb la pandèmia, com deia, la salut pública ha sortit més als mitjans i s’ha fet més visible el nostre paper.
 

Personalment, quin creus que és el principal repte de la professió?

Les infermeres ens hem d’apoderar, hem de creure la feina que fem i que podem fer de cara al futur. Hem de seguir treballant com a col·lectiu com ho hem fet fins ara. Soc bastant positiva i crec que de les situacions dolentes com la que hem tingut fins ara, hem d’intentar treure’n les coses bones i positives, i aconseguir fer aprenentatges per seguir endavant.

El principal repte de les infermeres és apoderar-nos, creure’ns la feina que fem i que podem fer"