12 d’abril de 2024

    Ramsés Marti Biosca és infermer expert en seguretat en entorn aquàtic. Actualment, treballa en l’àmbit de les emergències extrahospitalàries al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), activitat que combina amb la d'expert en seguretat i formador en salvament i socorrisme.

    Ramsès Martí, infermer responsable de seguretat i rescat d’un equip de competició de la Copa Amèrica de vela: “He estat vinculat a l'aigua d'ençà que puc recordar”

    L’any 2023 també va sumar una nova experiència a la seva polifacètica carrera com a membre d’un equip nord-americà competidor de vela, l’American Magic, que es prepara per participar en la 37a Copa Amèrica de vela, que se celebrarà a Barcelona aquest any, i que es considera el tercer esdeveniment esportiu amb més repercussió en un territori, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol.

    T’incorpores com a oficial de salut, seguretat i rescat [medic, safety & rescue officer en anglès] a l’American Magic, equip competidor en la copa Amèrica de Vela BCN. Explica’ns en què consisteixen les teves funcions.

    La funció principal de tots els integrants de l'equip és clara, guanyar la Copa Amèrica aportant el millor de cadascú. En el meu cas, vetllo per la seguretat de tot l'equip. Fent-me càrrec de que el material de seguretat estigui llest i en condicions. En cas d'accident durant la navegació, tant dels regatistes com de l'equip d'operacions i de suport, valoro i decideixo l'acció més indicada, sigui una cura in-situ, una estabilització d'emergència o la coordinació de l'evacuació a un centre hospitalari. Així mateix, com a rescatador intervinc en aquelles situacions en què un regatista cau a l'aigua o l'embarcació bolca i cal donar suport a la tripulació que pot quedar atrapada sota el casc o les veles. Per tant, tinc una funció preventiva, sanitària i al mateix temps de rescat. Parlem d'embarcacions d'unes 7 tones de pes que gràcies al seu disseny poden elevar el casc per sobre de l'aigua i arribar als 50 nusos de velocitat que són uns 92 km/h.

    Quant de temps hi estaràs implicat?

    Malgrat que la competició se celebra aquest any, els equips es traslladen al país amfitrió molts mesos abans. Les proves tindran lloc entre l'agost i l'octubre del 2024, però hem estat entrenant a Barcelona des del 2023. Han estat molts mesos de feina on s’ha entrenat sempre que les condicions meteorològiques ho han permès.

    Ramsès Martí, infermer responsable de seguretat i rescat d’un equip de competició de la Copa Amèrica de vela: “He estat vinculat a l'aigua d'ençà que puc recordar”

    Com valores aquesta oportunitat i com hi arribes?

    És una oportunitat única, un esdeveniment declarat oficialment d'excepcional interès públic. La Copa Amèrica és considerada la competició més important d'aquest esport, i es podria dir que és el tercer esdeveniment esportiu amb major impacte econòmic per al país amfitrió, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol. Com a infermer d'emergències i com a socorrista és una experiència professional i personal increïble. El món de la seguretat a l'aigua es mou molt per contactes professionals. El cap d'operacions d'American Magic, l'equip nord-americà, va contactar amb mi mitjançant la xarxa social LinkedIn i vàrem acordar fer una videotrucada i d'aquí va sorgir la proposta.

    Des de fa molts anys estic vinculat a la seguretat en entorn aquàtic. En l'àmbit de gestió de riscos i emergències, com a socorrista aquàtic i formador de socorristes, també en gestió de serveis de salvament. Col·laboro en diversos màsters d'atenció extrahospitalària parlant sobre l'atenció a l'ofegat, hipotèrmia accidental aquàtica i gestió de serveis d'emergència en entorn aquàtic. Soc docent a l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB on imparteixo formació sobre gestió de la seguretat aquàtica a futurs graduats en seguretat i prevenció.

    Com t’interesses per l’àmbit de les competicions esportives?

    Si estàs vinculat a la seguretat en l'entorn aquàtic ho estàs també amb totes aquelles activitats que s'hi duen a terme. De fet, actualment soc l'assessor en els protocols de seguretat en aigua de la Federació Espanyola de Triatló. Hi col·laboro assessorant organitzacions, empreses i òrgans públics en aspectes vinculats a la seguretat humana dins i al voltant de l'aigua. Això inclou moltes activitats esportives, tant professionals com populars. Tanmateix, sovint treballo com a socorrista i responsable sanitari en regates i altres competicions esportives al mar i aigües interiors.

    Ramsès Martí, infermer responsable de seguretat i rescat d’un equip de competició de la Copa Amèrica de vela: “He estat vinculat a l'aigua d'ençà que puc recordar”

    Creus que és prou conegut entre infermers i infermeres que poden desenvolupar-se en aquest àmbit?

    La professió infermera és encara, malauradament, menystinguda en massa camps professionals. La gestió de riscos i emergències n'és un, tot i que considero que és una base idònia per aquest camp en concret. La infermera o l’infermer és la persona i allò que l'envolta, i això transcendeix més enllà del que és l'atenció sanitària: parlem d'allò que importa, l'ésser humà, i que vol protegir la seva mateixa vida i el seu entorn. Ens queda molt camí a fer en el camp de la infermeria en entorn aquàtic. Els màsters en atenció prehospitalària ofereixen poca càrrega formativa en aquest àmbit. La costa catalana té una longitud de nord a sud de 580 km, innumerables zones d'aigües interiors, milers d'instal·lacions aquàtiques; això significa que es realitzen una quantitat innumerable d'activitats dins i al voltant de l'aigua.

    Què és el que més t’atrau de l’àmbit aquàtic?

    He estat vinculat a l'aigua d'ençà que puc recordar, i mai he deixat de tenir-hi un vincle constant. Actualment treballo, entre altres assumptes, per a què els serveis d'extrahospitalària del nostre país puguin oferir una resposta d'atenció sanitària avançada i de qualitat en aquest entorn.