6 de novembre de 2020

  La corporació entén que la mesura prevista per Salut i Ensenyament és un exemple d’apoderament de la ciutadania en les qüestions relacionades amb la seva salut

  El COIB considera positiva l’autorecollida de mostres per a PCR als instituts, sempre que es rebi formació prèvia per part d’una infermera

  El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) troba positiva la proposta d’autorecollida de mostres per al diagnòstic de la covid-19 mitjançant PCR entre els estudiants d’ESO, de batxillerat i de formació professional, sempre que hagin rebut la formació adient per part de les infermeres del seu centre d’atenció primària de referència.

  Des del COIB s’entén que aquesta mesura, que han anunciat els departaments d’Educació i de Salut, és un exemple de corresponsabilització i apoderament de la ciutadania sobre les qüestions relacionades amb la seva salut. En aquest sentit, es tracta d’una situació similar a la dels infants amb diabetis tipus 1 que, després del diagnòstic, reben formació per part d’una infermera sobre com s’han de mesurar la glucosa i com s’han d’injectar insulina, i després són autònoms.

  La corporació demana que es garanteixi que els alumnes reben la formació adient sobre com s’ha de fer l’autopresa de mostres. Els professionals encarregats de fer aquesta formació són les infermeres.

  La PCR, com qualsevol altra prova diagnòstica, és una eina de suport que complementa sempre la valoració d’un professional. La infermera pot indicar la realització de la PCR, tenint en compte les indicacions establertes, adaptant-les a les circumstàncies de cada persona i la fase de la pandèmia del moment.

  L’autopresa de mostres per diagnosticar la covid-19, mitjançant frotis nasal, és un procediment simple que, si es realitza correctament, té un alt nivell d’eficàcia i no comporta complicacions.

   

  Imatge: la infemera pediàtrica del CAP Adrià, Alícia Gámiz, en un fotograma d'un vídeo del Departament de Salut en què explica als infants com prendre mostres per a PCR