15 de setembre de 2023

  Les infermeres de Barcelona, Isabel Llimargas, de la Fundació Asil Hospital de la Garriga; i Cristina Monforte, vicerectora d'Ordenació Acadèmica i Professorat de la Universitat Internacional de Catalunya; són finalistes dels Premis Nacionals d'Infermeria del Consejo General de Enfermería (CGE), en les categories Assistencial i Recerca, respectivament.

  Llimargues i Monforte són finalistes en les categories Assistencial i Recerca, respectivament. Des d’avui, dia 15 fins al dia 30 de setembre es pot votar per triar els guanyadors de les diferents categories.

  Des d’avui, dia 15 fins al dia 30 de setembre es pot votar per triar els guanyadors de les diferents categories. La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), la Dra. Paola Galbany, ha volgut felicitar les finalistes i es congratula de comptar entre les candidates amb dues col·legiades a Barcelona. (Anar a votar)

  Per la seva banda, Florentino Pérez Raya, president del Consejo General de Enfermeria (CGE), ha explicat que “parlem d'una professió que cuida la societat en totes les etapes de la vida, que educa en salut, que prevé la malaltia amb la promoció d'hàbits de vida saludable, que cura, que vacuna, que realitza tècniques complexes, que investiga, que prescriu, que gestiona… Una professió que, al nostre país, compta amb una de les formacions més avançades del món i des de l'organització que les representa volem premiar els que més destaquen al exercici professional en tots els aspectes, elegits per votació popular”.

  S'ha designat un total de 30 finalistes a tot l’Estat, distribuïts en sis categories, entre els quals es pretén reconèixer infermers i infermeres de diferents àmbits de la professió, i també aquella persona aliena a la infermeria que més hagi difós o potenciat l'aportació infermera fora de l'àmbit de la professió. Així, es premiarà l'activitat professional a l'àmbit assistencial, gestor, docent i investigador, a més de la trajectòria professional al llarg de tota la vida. Cadascuna de les categories compta amb cinc finalistes.

  Isabel Llimargas Doña, Àmbit assistencial

  Isabel Llimargas és infermera de Geriatria en la Fundació Asil Hospital de la Garriga (Barcelona) i infermera referent del Grup 65 del Col·legi d'Infermeria de Barcelona (COIB). Ha estat proposada per aquest col·legi provincial a la categoria d'àmbit assistencial.

  Llimargas, que també ha estat docent de l’Escola d’Infermeria de Sant Joan Déu, dirigeix ​​el programa Grup 65, un programa d’activitats formatives i de lleure, dirigit a infermeres jubilades, per tal de promoure en envelliment actiu.

  Participa com a representant del COIB a les comissions i grups de treball de diferents institucions governamentals dirigides a la tercera edat.

  Cristina Monforte Royo, Àmbit de recerca

  Cristina Monforte Royo és vicerectora d'Ordenació Acadèmica i Professorat de la Universitat Internacional de Catalunya i professora del Departament d'Infermeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la mateixa universitat. Ha estat proposada pel Col·legi d'Infermeria de Barcelona a la categoria d'àmbit investigador.

  Monforte també dirigeix ​​la Càtedra Universitat-Empresa WeCare: Atenció final de la vida que té com a missió contribuir amb la investigació a alleujar el patiment de pacients i atendre les necessitats de les persones i els seus familiars en l'àmbit de malaltia avançada per oferir solucions pràctiques basades en resultats científics.

  A la Universitat Internacional de Catalunya ha ocupat diferents càrrecs, entre els quals ha estat vicerectora de Recerca, Innovació i Transferència o directora del departament d'Infermeria. A més, ha estat presidenta i vicepresidenta de la Conferència Nacional de Degans d'Infermeria.

  A l'àmbit investigador s'ha centrat en dues línies principals: l'atenció a la malaltia avançada i el final de vida; i, per altra banda, la investigació en infermeria de l'àmbit docent i clínic aplicat. Ha estat investigadora principal en sis projectes nacionals i un d'europeu. Ha col·laborat en quatre llibres internacionals i ha publicat 56 articles, 52 indexats a JCR. A més, és avaluadora de nombroses revistes de 1er quartil i de projectes competitius de l'Agència d'Avaluació de Recerca Espanyola i d'altres agències internacionals.

  Sel·lecció dels candiats

  Per triar aquests 30 finalistes, el CGE va demanar la col·laboració dels 52 col·legis provincials d'Infermeria de tot Espanya, que van remetre les seves propostes per a cadascuna de les categories fins a conformar un llistat de 130 candidats. Un cop feta la selecció inicial, un jurat format per representants del Consell General d'Infermeria, l'Associació Nacional de Directius d'Infermeria (ANDE) i la Unió Espanyola de Societats Científiques d'Infermeria (UESCE) ha estat l'encarregat de seleccionar els cinc finalistes de cada categoria.

  Entre els finalistes, a més de destacades figures de la infermeria de tot Espanya, hi ha l'actor Antonio Resines, l'exconseller de Salut i Consum de les Illes Balears, Patricia Gómez, i l'actual consellera de Salut i Consum d'Andalusia, Catalina García, ambdues infermeres de professió. Antonio Resines ha estat proposat pel Col·legi d'Infermeria d'Albacete pel seu suport decidit a la sanitat pública ia les infermeres després de l'ingrés a l'Hospital U. Gregorio Marañón de Madrid l'any passat. Patricia Gómez ha estat proposada pel Col·legi d'Infermeria de Càceres per la seva experiència en gestió infermera com a consellera de Salut durant vuit anys. Finalment, es dóna el cas que Catalina García, consellera de Salut d'Andalusia ha estat escollida finalista en dues categories diferents: a l'àmbit gestor a proposta del Col·legi d'Infermeria d'Almeria i per la seva trajectòria professional, presentada pel Col·legi d'Infermeria de Jaén, la província d'origen.

  Per províncies, el nombre més gran d'aspirants a aquests premis procedeixen de Madrid i Navarra, amb cinc finalistes cadascuna. En total, els aspirants a aquests premis provenen de 16 províncies diferents. Tota la informació sobre els candidats es pot consultar clicant aquí.

  Votació popular

  Els guanyadors dels I Premis Nacionals d'Infermeria del CGE es triaran a través d'una votació popular en línia -entre els 30 finalistes designats pel jurat- que estarà oberta del 15 al 30 de setembre. Per desenvolupar aquesta votació, s'ha creat un apartat a la seva pàgina web on es registraran les votacions, que seran secretes.

  Per impedir votacions massives que puguin desvirtuar el resultat de lelecció, els votants hauran dincloure el seu correu electrònic, que només es registrarà a lefecte de limitar el vot a un per adreça de correu. Encara que hi ha sis categories, no serà obligatori votar a totes elles.

  Posteriorment, els premiats es coneixeran en un acte públic que tindrà lloc a finals del mes d'octubre a Madrid.