Aprovat el Marc Estratègic per a les Cures d’Infermeria
En un context de transformació demogràfica, social i epidemiològica, amb una població cada cop més envellida i amb una creixent càrrega de malalties cròniques, el MECE constitueix la resposta estratègica per orientar el sistema sanitari cap al model de cures que exigeix la societat del segle XXI. Es tracta, a més, de la primera vegada que des del Ministeri de Sanitat s'aborda de manera integral una estratègia dirigida a potenciar, desenvolupar i visibilitzar el paper de les infermeres i TCAIs, reconeixent-les com a agents clau per garantir cures segures, accessibles, de qualitat i equitatives.
El procés d'elaboració del MECE ha tingut una àmplia participació de professionals, associacions científiques, organitzacions col·legials, entitats ciutadanes, pacients, acadèmics, sindicats i administracions públiques. Més de 80 entitats han col·laborat de manera activa als diferents comitès i grups de treball que han fet possible la concreció d'aquest ambiciós pla que també ha comptat amb el suport de totes les CCAA en la definició
El MECE compta amb 5 línies estratègiques
Línia estratègica 1.- Situació de necessitats de salut de la població i de l’adequació dels recursos humans per atendre-les
Té com a propòsit analitzar i classificar la població segons les necessitats de cures, basant-se en la complexitat dels processos d'atenció i la intensitat de cures requerides. Es planteja desenvolupar un model consensuat i estandarditzat, que tindrà en compte els indicadors relacionats amb els determinants socials de la salut. Aquest model serà aplicable, de forma homogènia, a tot el Sistema Nacional de Salud (SNS).
En paral·lel, es preveu l'elaboració de diversos informes sobre les necessitats actuals i futures de recursos humans a les professionals de la cura (infermeres generalistes, especialistes, altres figures infermeres i TCAIs) ajustat als diferents nivells assistencials: Atenció Primària, Hospitalària, Urgències Extrahospitalàries i Atenció Sociosanitària.
El primer, sobre infermeria, ja va ser publicat el mes de gener passat, ara s'inicia l'enquesta destinada a les TCAE per a l'elaboració del segon. Aquesta anàlisi contemplarà factors demogràfics, tecnològics i de salut pública, i permetrà avançar en l'estimació de les dotacions necessàries per garantir cures segures i de qualitat. L'evidència mostra que una proporció més gran d'infermeres titulades per pacient millora els resultats en salut i en l'organització dels serveis.
Finalment, s'identifiquen dues línies complementàries: una orientada a retenir i atraure talent, amb un enfocament clar cap a l'oferta educativa disponible i mitjançant millores en condicions laborals, desenvolupament professional i conciliació; i una altra centrada a implementar programes de mentoria que afavoreixin l’intercanvi de coneixement entre generacions. Aquests programes busquen facilitar la transició professional, preservar el coneixement institucional i enfortir el lideratge infermer, contribuint així a l'estabilitat i la qualitat del sistema sanitari.
Línia estratègica 2.- Model de Pràctica Professional
L'objectiu d'aquesta línia estratègica és establir un model de pràctica professional per a infermeres i tècnics en cures auxiliars d'infermeria (TCAI), que serveixi com a recomanació a nivell estatal. Aquest model s'haurà d'aplicar i ser monitoritzat de manera efectiva en els diferents àmbits assistencials: atenció primària, atenció hospitalària, urgències extrahospitalàries i centres sociosanitaris. El propòsit és unificar criteris, garantir la qualitat de les cures i respondre a les necessitats actuals de la població des d'una perspectiva coherent amb el desenvolupament professional i científic de la infermeria, prioritzant aspectes nuclears com l'autocura, la promoció de l'autonomia personal, la prevenció de la discapacitat i la sostenibilitat.
Línia Estratègica 3: Desenvolupament Competencial en Cures
Impulsar i reorientar les competències en cura de la salut i promoure els canvis normatius, organitzatius i formatius que permetin la seva implantació de manera alineada amb el model de pràctica professional.
Per aconseguir-ho cal definir els itineraris de desenvolupament competencial per als diferents professionals implicats en l'àmbit de les cures (infermeres generalistes, especialistes, altres figures infermeres -com la infermeria de pràctica avançada- i TCAI) i desenvolupar, per a cadascun, una proposta d'itinerari formatiu per tal de millorar la provisió de cures de salut.
Aquests itineraris es dissenyaran en col·laboració amb els organismes públics competents i es donarà prioritat a aquells que requereixin formació específica per assegurar una cura segura i de qualitat, amb especial interès als adreçats a especialistes, així com aquelles posicions que puguin assumir pràctiques avançades i altres rols que, si s’escau i per consens, necessitin més atenció formativa.
Línia Estratègica 4: Visibilització i Lideratge
L'objectiu és augmentar la visibilitat de les infermeres i TCAI, i posicionar les cures com un element clau en les polítiques de salut. Per això, s'elaborarà un pla de comunicació que permeti difondre el valor afegit de les cures incloent la creació d'un espai web específic al Ministeri de Sanitat.
A més, les cures infermeres s'han integrat de forma estable en la presa de decisions estratègiques del Ministeri de Sanitat, a través de la creació d'estructures organitzatives com el Comitè de Cures en Salut i la figura de la Chief Nursing and Midwifery Officer (CNO). Aquestes estructures garanteixen la continuïtat del Marco Estratégico para los Cuidados Sanitarios. Així mateix, es planteja reforçar aquesta presència en els àmbits autonòmic i municipal, impulsant figures com la Dirección General de Cuidados i fomentant la participació de les infermeres a tots els espais on es decideixin assumptes que afectin la salut de la població.
El marc també destaca el lideratge de les infermeres i les TCAI en les estratègies d'adaptació al canvi climàtic i en la promoció de la sostenibilitat ambiental a la pràctica clínica, mitjançant accions com la reducció de residus, la promoció d'estils de vida saludables i sostenibles, i la participació en l'elaboració de polítiques i estratègies vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Línia Estratègica 5: Investigació i Innovació en Cures
Fomentar la investigació i innovació en cures i serveis de salut, generant evidència per a la pràctica clínica i les polítiques sanitàries. Això inclou establir mecanismes d’implantació i avaluació mitjançant indicadors que permetin conèixer el seu impacte i efectivitat. També es donarà suport metodològic a les activitats científiques altres línies estratègiques.
Es preveu la creació d'unitats de recerca, xarxes col·laboratives, programes de formació, finançament estable, i un repositori obert i actualitzat amb informació sobre grups de recerca i resultats. A més a més, s'impulsarà l'accés a fonts científiques aplicables a la pràctica clínica.
La intenció és dissenyar un sistema d'indicadors per a totes les comunitats autònomes que permeti avaluar l'activitat, la qualitat i l'efectivitat de les cures. Això inclourà la definició de factors relacionats amb la complexitat i la intensitat de les cures, la creació d'un conjunt mínim de dades sobre l'activitat infermera, i la integració d'aquests indicadors en els sistemes d'informació sanitària, en coordinació amb Salud Digital i aprofitant l'experiència dels Centros Comprometidos con la Excelencia.
El Ministeri de Sanitat, juntament amb les comunitats autònomes i la resta d'organitzacions implicades, ha adquirit el compromís d'implementar, avaluar i donar seguiment a les accions derivades del MECE, tot assegurant que es converteixi en una eina útil i transformadora. S’establiran mecanismes d’avaluació continuada, espais de participació i propostes legislatives que permetin consolidar les transformacions previstes.
Es pot consultar el document en aquest enllaç.