La corporació alerta que el primer nivell assistencial està al límit i reclama més recursos i personal i, si cal, incorporar professionals dels hospitals menys saturats.

El COIB demana reforçar urgentment l'atenció primària i la salut pública per fer front als rebrots

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) alerta que l’atenció primària està treballant al límit. La situació al primer nivell assistencial està desbordada i les infermeres i la resta de professionals estan molt cansades, tan físicament com emocionalment.

Els equips d’atenció primària estan acostumats a treballar en situacions d’incertesa i, com sempre, han reaccionat ràpidament per fer front a la situació, reorganitzant-se per augmentar l’accessibilitat de les persones als centres, realitzant proves de diagnòstic de la covid-19 i duent a terme estudis de contacte. Tot i així, el volum de feina que s’està registrant aquests dies als centres d’atenció primària supera amb escreix el que poden assumir els professionals.

L’augment de casos de coronavirus, que s’esperava per a la tardor, ha sorprès els equips d’atenció primària en el pitjor moment. Molts professionals estan de vacances, que aquest any eren més necessàries que mai i s’han concentrat durant els mesos d’estiu, en previsió d’una segona onada a la tardor. A més, s’ha d’afegir el fet que molts professionals estan en situació d’incapacitat temporal per la covid-19 o en aïllament preventiu. Això, sumat al dèficit estructural d’infermeres al nostre país, està obligant moltes persones a doblar horaris o a fer hores extraordinàries.

D’altra banda, molts centres no tenen els espais ni els equipaments adequats per poder assumir la demanda que estan rebent i per separar les persones amb diagnòstic o sospita de covid-19 de les que hi van per altres motius.

La pandèmia ha fet que no s’hagin pogut atendre altres problemes de salut –fonamentalment de persones amb malalties cròniques–, que ara estan pendents. A més, la covid-19 ha provocat altres malalties i també problemes socials i emocionals, tant en les persones que l’han patit com en el seu entorn. Això ha fet augmentar encara més l’activitat que estan duent a terme els equips.

La vocal d’Infermeria Familiar i Comunitària del COIB, Lorena Villa, adverteix que “les infermeres de l’atenció primària ja no poden més, estan esgotades i han de treballar en un estat de tensió permanent, cosa que comporta un impacte molt gran en la seva salut física i emocional.” Villa reclama que es reforcin els equips d’atenció primària i de salut pública per poder oferir una millor atenció a la ciutadania, si cal, amb professionals que treballen als hospitals.

La crisi provocada per la pandèmia de covid-19 ha posat en relleu la importància que tenen les cures de les infermeres i infermers de família i comunitària i de la necessitat d’evolucionar d'una forma efectiva en la transformació de l’atenció primària mitjançant processos d'innovació basats en el disseny cooperatiu entre la població i els diversos agents de salut que hi estan implicats.

 

Fotografia: Hospital Clínic