Un estudi de llevadores analitza per primer cop els resultats obstètrics i la satisfacció de les dones que han parit en dos hospitals de Barcelona. Forma part de l’adaptació cultural i validació a la població espanyola d’un qüestionari que avalua l’experiència en el part i permet mesurar la qualitat assistencial a les maternitats incorporant el punt de vista de la dona.

Es necessita conèixer millor l’experiència de les dones en el part a les maternitats

És necessari mantenir els indicadors de qualitat a les maternitats perquè les dones visquin el procés de naixement de forma satisfactòria i detectar les possibles causes d’insatisfacció per corregir-les, segons afirma l’autor principal de l’estudi Women’s childbirth satisfaction and obstetric outcomes comparison between two birth hospitals in Barcelona with different level of assistance and complexity, el llevador Pablo Rodríguez Coll, membre de la Vocalia de Llevadores del COIB, que s’ha publicat a la revista Central European Journal of Nursing and Midwifery.

A banda del Pla d’enquestes de satisfacció (PLAENSA), aquest és el primer estudi que analitza i compara els resultats de satisfacció i experiència en el part amb qüestionaris validats en dues maternitats d’hospitals de diferents nivells d’assistència i de complexitat a Barcelona, l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i l’Hospital de Mollet. El treball és un dels tres articles publicats referents a la tesi doctoral de Rodríguez, que tracta sobre l’adaptació i validació d’un qüestionari sobre l’experiència en el part en la població espanyola.

Millorar l’experiència del naixement per a les dones

Quan s’avalua l’experiència del naixement, alguns dels factors considerats per les dones inclouen la seva experiència de part prèvia, el control del dolor durant el part, el suport rebut per part de l’acompanyant i els professionals de la salut. Per a l’investigador, els qüestionaris existents a Espanya són obsolets i no permeten avaluar globalment l’experiència de part. Amb aquest treball, Rodríguez ha pogut adaptar i validar a la població espanyola avaluant les seves propietats psicomètriques del qüestionari Questionnaire for Assessing the Childbirth Experience (QACE), que mesura l’experiència en el part en les dones i permet veure si la dona ha tingut una bona experiència en el part i veure en quins aspectes es pot millorar.

L’estudi barreja metodologia quantitativa i qualitativa en el procés d’adaptació cultural espanyola i obté resultats satisfactoris. En la fase de validació de l’estudi han participat 268 dones que han parit a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i a l’Hospital de Mollet.

Una nova eina per humanitzar el part

L’estudi conclou que el Cuestionario de la Evaluación de la Experiencia en el Parto (CEEP), adaptació cultural i validació al espanyol del QACE, és una eina eficaç per mesurar l’experiència de néixer al context espanyol amb validesa i estabilitat acceptables. Els resultats mostren diferències significatives entre les dues maternitats com la percepció del dolor i l’acompanyament durant el procés de part, tot i que gairebé el 71 % de les participants van ser acompanyades per la mateixa llevadora durant tot el procés del part. Aquestes diferències, apunta Rodríguez, són un aspecte important a valorar i entren en joc diversos factors com si la planificació dels torns dels professionals permet que la dona estigui acompanyada durant tot el procés de naixement per la mateixa professional o la gestió dels recursos de cada centre.

 

Es necessita conèixer millor l’experiència de les dones en el part a les maternitats

Amb el treball, l’investigador apunta la necessitat de començar a utilitzar aquests qüestionaris com una eina per detectar possibles causes d’insatisfacció i millorar l’assistència obstètrica i la humanització en el part. Per a Rodríguez, és necessari avaluar més l’experiència de les dones en els processos de naixement perquè tant els professionals com les institucions puguin incidir sobre els punts on han fallat. Animen els gestors i totes les persones responsables de les maternitats a investigar els motius de la insatisfacció de les dones per oferir una assistència sanitària de qualitat.

L’estudi també ha comptat amb la participació de llevadores, infermers i psicòlegs Rocío Casañas, Anna Collado Palomares, Gladys Maldonado Aubian, Florencio Durán Muñoz, Xavier Espada-Tres Palacios, Mireia Vicente Garcia i Ramón Escuriet Peiro.

 

Fotografies cedides per Pablo Rodríguez