L’aplicatiu ‘Sala Virtual d'Urgències’ de l’Hospital Clínic, dirigit a familiars i persones ateses al servei d’urgències, permet seguir des del mòbil del familiar i en temps real l'estat de la persona des del triatge a l'alta

Un infermer idea una app que permet fer el seguiment de les persones ingressades a urgències als seus familiars

L’Hospital Clínic ha desenvolupat aquest aplicatiu recollint la iniciativa d’un projecte del coordinador assistencial d'Urgències, l’infermer Miquel Àngel Fernández Caballero, que parteix del seu Treball de Fi de Màster (TFM) de Lideratge i Gestió dels serveis d’Infermeria, on posava de manifest l'ansietat que experimenten els familiars de les persones ingressades a urgències per la manca d'informació, detectada a través d’enquestes de satisfacció del servei.

Per aquest motiu, va idear la Sala Virtual d’Urgències, que permet als familiars des del seu dispositiu saber l'estat de la persona ingressada de manera actualitzada i en tot moment sense haver de ser dins la sala d'espera. També informa de quines proves es sol·liciten i quin és el professional al càrrec, sense desvelar dades sensibles, com ara el resultat de les proves, mitjançant la vinculació d'un codi alfanumèric amb la història de l’usuari.

 

Un infermer idea una app que permet fer el seguiment de les persones ingressades a urgències als seus familiars

Un infermer idea una app que permet fer el seguiment de les persones ingressades a urgències als seus familiars

Per a Fernández, aquesta eina pot contribuir a facilitar la comunicació entre els professionals i la família de la persona atesa, disminuir l’ansietat de les famílies relacionada amb la informació i millorar el treball en equip. L’aplicatiu, explica l’infermer, també inclou una enquesta que ha de permetre avaluar-ne la satisfacció. "L’app és dinàmica i permet l’adaptació segons les necessitats i resultats obtinguts en les enquestes de valoració," afirma.

La web app, que va començar a desenvolupar-se el març del 2020, just després de l'arribada de la covid a Espanya, va superar la fase de proves a finals de l’any passat. Actualment, la Sala Virtual d’Urgències s'emmarca dins l'aplicació global Clínic Barcelona, una App que recull les iniciatives digitals de l'Hospital Clínic i que es pot descarregar a Google Play i a l'App Store. "En un futur seria interessant que aquesta web app es pogués difondre en altres hospitals," explica. Estar ben informat és bàsic per als usuaris i familiars."

 

Fotografies cedides per Miquel Àngel Fernández i l'Hospital Clínic.