El Congrés dels Diputats ha aprovat per majoria (316 vots a favor, 5 en contra i 21 abstencions) la presa en consideració de la proposició de llei d’iniciativa popular que estableix ràtios mínimes d’infermeres per garantir una millor atenció a les persones en els centres sanitaris i altres àmbits assistencials. Amb aquest pas, la iniciativa entra en la fase de tramitació parlamentària, obrint la porta a una reforma clau per a la qualitat de l’assistència i la protecció dels drets de les persones ateses i dels professionals.
Més recursos per al sistema de salut, més reconeixement per a les infermeres
Aquest projecte legislatiu, iniciativa del sindicat d’infermeria SATSE, busca establir una ràtio mínima de professionals infermers en funció de les necessitats de les persones i la complexitat assistencial, que asseguri tant la qualitat de les cures en el sector públic com en el privat i independentment de la relació contractual de la infermera. El text també reconeix que unes condicions laborals adequades no són només un dret per a les infermeres, sinó també un requisit indispensable per a la seguretat i el benestar de la ciutadania.
Les ràtios proposades inclouen, per exemple, una infermera per cada sis persones (ampliable a vuit) en unitats d’hospitalització, una per cada dues persones en unitats de cures intensives i ràtios específiques per a altres àmbits com quiròfans i reanimació postquirúrgica. En atenció primària, es fixa un màxim d’una infermera per cada 1.500 habitants, mentre que en l’atenció sociosanitària les ràtios seran definides pel govern en el termini d’un any.
Condicions dignes per oferir cures excel·lents
La proposició, que va ser registrada l’any 2018, també regula els drets i deures de les infermeres en l’exercici de la seva activitat, posant un èmfasi especial en la necessitat de garantir condicions laborals segures i formació en seguretat de les persones ateses. Així mateix, l’articulat preveu mecanismes per denunciar els incompliments de les ràtios establertes i obliga els centres a demostrar el seu compliment davant les autoritats competents.
Aquest marc legislatiu busca, a més, reforçar la transparència en l’àmbit sanitari i sociosanitari. Per aquest motiu, les administracions públiques hauran de publicar anualment les ràtios d’infermeres als diferents serveis, la qual cosa facilitarà la fiscalització de la mesura i promourà una sanitat més segura i ètica.
Un primer pas per alleugerir la pressió sobre les infermeres i millorar l’atenció
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) celebra aquest pas endavant com una mostra del poder de la mobilització professional i ciutadana per transformar la realitat assistencial. Es tracta d’una fita que posa en valor la tasca indispensable de les infermeres i reconeix que garantir unes condicions dignes per a les professionals és garantir la millor atenció possible per als pacients.
Des del COIB, fem una crida als legisladors perquè avancin sense dilacions en la tramitació d’aquesta llei i perquè es garanteixi la seva aplicació efectiva. Aquesta és una oportunitat històrica per corregir una situació insostenible i que posi fi a les desigualtats que afecten la qualitat de l’assistència i la dignitat professional de les infermeres.
Seguiment de la tramitació
Després de superar el debat de presa en consideració, la proposició es remetrà a la comissió corresponent per iniciar el termini d’esmenes. Si s’aprova definitivament al Congrés, continuarà el seu curs al Senat. El COIB continuarà vigilant el procés i treballant per assegurar que aquesta llei es converteixi en una realitat que enforteixi les infermeres, la professió i el sistema de salut.
Més informació sobre les ràtios d'infermeres i l'informe del Consejo General de Enfermería “Radiografía de la profesión enfermera. Informe de Recursos Humanos 2023″.