FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
18 d’octubre de 2023

  La Directora de l'Àrea de Coneixement del COIB i degana del CCIIC demana formació i esperit crític a les infermeres per veure les oportunitats i, alhora, afrontar els reptes que planteja la intel·ligència artificial.

  Ètica i tecnologia, un debat professional i social

  La sessió 'Entre Torralbas' d'ahir dimarts, dia 17 d'octubre, va obrir el debat entre la filosofia i la computació, entorn de l'embranzida del desenvolupament i aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA).

  La trobada –organitzada pel Grup de Treball IA de La Intercol·legial i a la qual va assistir la Dra. Glòria Jodar, Directora de l'Àrea de Coneixement del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) i degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), acompanyada de Marc Fortes, responsable de Projectes del COIB– va girar entorn els desafiaments i reptes de la tecnologia enfront de l'ètica professional i la societat.

  La discussió va venir de la mà de dos experts anomenats 'Torralba'. D'un costat, el científic Antonio Torralba, enginyer de telecomunicacions i director de la unitat Artificial Intelligence and Decision-Making del Massachusetts Institute of Technology (MIT). De l'altre, el filòsof Francesc Torralba, director de la Càtedra Ethos d'Ètica Aplicada a Blanquerna (Universitat Ramon Llull). Un interessant debat que va estar moderat per la catedràtica de la Universitat Politecnica de Catalunya (UPC) i especialista en ètica de la intel·ligència artificial, Karina Gibert.

  La degana Jodar ha valorat molt positivament aquest tipus de sessions "perquè la intel·ligència artificial ha esdevingut un tema del qual tothom parla, però encara és molt desconegut tot i que fa anys que, conscientment o inconscientment, gaudim de la seva aplicació en el camp de la salut. És per això que cal prendre consciència del que implica i fer-ho amb formació i esperit crític per veure les oportunitats i, alhora, no desatendre l'ètica que regeix l'atenció humanística i salutogènica pròpia de la cura infermera".

  En acabar l'acte, s'ha inaugurat l'exposició sobre intel·ligència artificial del CCCB, al mateix Ateneu Barcelonès.