12 de maig de 2022

    El Col·legi alerta que el nombre d’infermeres és insuficient i proposa accions per a un major reconeixement professional, social i laboral

    El COIB proposa 12 mesures per millorar el reconeixement professional i laboral de les infermeres

    Coincidint amb el Dia Internacional de les Infermeres, que se celebra el 12 de maig, el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha elaborat un manifest amb 12 propostes per augmentar el nombre d’infermeres, garantir unes condicions professionals dignes i aconseguir més autonomia i visibilitat. El manifest es farà arribar a les administracions i als proveïdors sanitaris i també es vol donar a conèixer a la societat en general.

    El document denuncia que, a Catalunya, el nombre d’infermeres és insuficient per poder cobrir totes les necessitats dels centres assistencials i que aquestes professionals treballen en condicions precàries i amb sous inferiors als que els correspondrien per la seva formació. També recorda que la d’infermera és una de les professions amb més estrès emocional crònic i que moltes professionals continuen optant per marxar a treballar a l’estranger o abandonen la professió. Les 12 propostes recollides en el manifest són:

    1. Que la retribució es correspongui amb la titulació de grau. Els estudis d’Infermeria són un grau universitari. Cal equiparar els contractes de les infermeres amb els de la resta de graduats universitaris, la qual cosa implica anivellar el sou i les possibilitats de promoció.
       
    2. Que les especialitats infermeres reconegudes s’integrin de manera efectiva als llocs de treball. Cal crear les categories d’especialistes en els llocs de treball i que les infermeres que acaben l’especialitat siguin contractades com a especialistes. També cal seguir augmentant l’oferta pública de places d’infermeres de grau i d’especialistes.
       
    3. Que els proveïdors de serveis de salut posin en valor les aportacions específiques de cada especialitat infermera. Les persones tenen dret a rebre cures especialitzades per part del sistema de salut.
       
    1. Que les dotacions d’infermeres s’adaptin a les necessitats reals de cada territori. Les dotacions han de satisfer les cures necessàries, tant als centres com, sobretot, als llocs més propers, com els domicilis, les escoles i els espais comunitaris.
       
    2. Que les millores en la gestió permetin conciliar la vida laboral amb la personal. Les càrregues de treball són molt elevades en tots els àmbits assistencials i són freqüents els horaris canviants, amb torns rotatoris.
       
    1. Que es posi en valor la seva expertesa al llarg de tota la trajectòria professional. Cal desenvolupar un pla de carrera professional adaptat a l’expertesa, la competència i la responsabilitat de les infermeres, amb nivells graduals.
       
    2. Que els models de carrera professional valorin realment la seva expertesa clínica i el seu nivell d’autonomia i responsabilitat. Les infermeres s’enfronten a un sostre de vidre i aquesta és una de les causes de l’abandonament de la professió.
       
    3. Que s’adaptin les condicions laborals de les infermeres més grans de 60 anys.
       
    1. Que la persona esdevingui realment el centre del sistema, a través d’un lideratge transformador en la gestió de les cures als centres.
       
    2. Que les infermeres estiguin representades en els òrgans de decisió, d’acord amb el pes que té la seva professió dins el sistema de salut. El 40 % dels professionals de la salut som infermeres, però aquest percentatge està molt lluny de la seva representació en els òrgans de decisió.
       
    3. Que la cura de les persones i la prevenció i la promoció de la salut ocupin el centre del sistema sanitari. Actualment, el model sanitari encara se centra en l’abordatge de la malaltia en comptes d’orientar-se a preservar la salut.
       
    1. Que es posi en valor les aportacions de la professió infermera en la gestió de la crisi mediambiental.

     

    Més abandonaments i més problemes de salut mental

    Les dades del COIB demostren que la ràtio d’infermeres de Catalunya es manté en 6,2 per cada mil habitants, mentre que la de la demarcació de Barcelona –que té el 78 % de totes les infermeres del país– és de 6,6. La mitjana europea, en canvi, se situa al voltant del 9,5 i països com Noruega tenen 18 infermeres per cada mil habitants. Durant la pandèmia, però, la demarcació de Barcelona ha passat de 35.934 infermeres col·legiades (2019) a 37.969 (2021). El COIB reclama ara que els contractes de reforç es mantinguin tot i la millora de la situació.

    D’aquestes reforços, molts han arribat des de fora de Catalunya per la falta de professionals aquí. Durant 2020 i 2021, el 35 % de les noves col·legiades provenien de fora de Catalunya (1.755 d’un total de 4.994). De l’1 de gener al 30 d’abril de 2022, s’han col·legiat al COIB 347 infermeres i 188 (54 %) eren de la resta de l’estat. Mentrestant, la marxa d’infermeres catalanes a l’estranger es manté. L’Oficina d’Informació Professional a l’Estranger del COIB ha tramitat 138 expedients durant 2021 i 139 durant 2020. Durant 2019 se’n van tramitar 115. Cal destacar que, el 2021, s’ha registrat un augment significatiu dels expedients per treballar als Estats Units mentre baixaven les sol·licituds per treballar al Regne Unit, molt probablement pel canvi de context migratori derivat del Brexit.

    Pel que fa a l’abandonament de la professió, des de principis de 2020, s’han donat de baixa voluntària del Col·legi 1.327 infermeres (457 l’any 2020, 597 l’any 2021 i 273 de gener a abril de 2022). Aquestes xifres són superiors a les que es registraven abans de la pandèmia, que eren d’unes 400 anuals. Entre les causes de l’abandonament hi ha l’alta precarietat laboral. Segons un article publicat al Journal of Nursing Management, coordinat per la presidenta del COIB, Paola Galbany, 4 de cada 10 infermeres catalanes treballava amb un contracte eventual abans de la pandèmia. Malgrat la millora en les condicions contractuals que s’ha produït durant la pandèmia, el percentatge d’eventualitat pràcticament no ha variat.

    Amb les últimes dades del Col·legi, també es fa més evident que l’esgotament de la pandèmia ha passat factura a la salut del col·lectiu d’infermeres. El Programa Retorn del COIB, que s’adreça a col·legiades que tenen problemes de salut mental o d’addiccions, ha fet 2.435 visites el 2021 i 2.812 el 2020. Per tant, durant la pandèmia ha atès 5.247 consultes, un 42 % més que en els dos anys anteriors (període 2018-2019). El servei de recolzament psicològic telemàtic específic per a la covid-19 ha atès 241 infermeres col·legiades el 2020 i 249 el 2021.

    El COIB reivindica les infermeres com a essencials

    Amb motiu del Dia Internacional de les Infermeres, el COIB ha engegat una campanya que porta per lema Reivindica el que és essencial, reconeix les infermeres. Amb aquest lema, el Col·legi ha organitzat avui un acte de reconeixement als professionals d’aquest sector. Quatre il·lustradores i artistes d’street art han creat un dibuix inspirat en les aportacions de les infermeres i el seu compromís amb la cura de les persones. Ho faran en quatre cubs de gran dimensió instal·lats en llocs emblemàtics de Barcelona, Vic, Vilanova i la Geltrú i Terrassa. Tres cares de cada cub quedaran en blanc i, fins a les 18 h, un dinamitzador animarà els ciutadans a escriure-hi els seus missatges de reconeixement cap a les infermeres, que són professionals clau en el sistema de salut. 

    El COIB també ha engegat una campanya a mitjans on alerta sobre la manca d’infermeres i reivindica la seva figura. L’espot televisiu mostra hospitals, residències, consultes i situacions d’emergència on el pacient busca l’ajuda d’una infermera però no n’hi ha cap. Denuncia que, a Catalunya, la ràtio continua en només 6 infermeres per cada mil habitants i fa dècades que la contractació està per sota de les necessitats reals. També recorda que, tot i ser el col·lectiu més nombrós dins el sistema, només ocupa el 5 % dels càrrecs de responsabilitat i que, tot i ser graduades i especialistes, sovint pateixen precarietat laboral. Pots veure el vídeo de la campanya aquí