30 de desembre de 2020

    Fem un repàs de les notícies del COIB més destacades d’aquest 2020, marcat per la crisi sanitària més greu que recordem

    S’acaba l’Any de les Infermeres que mai ens hauríem imaginat

    El 2020 va començar amb plans per commemorar l’Any Internacional de les Infermeres i les Llevadores, que l’Organització Mundial de la Salut va proclamar amb motiu del dos-cents aniversari del naixement de Florence Nightingale, la mare de la infermeria moderna. Ja a final del 2019, el COIB, a través del Consell de Col·legis Oficials d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIC), va començar a preparar accions dins la campanya internacional Nursing Now, per potenciar l’excel·lència de les cures infermeres i augmentar la influència i la visibilitat pública de la infermeria. Entre les accions previstes, hi havia la realització d’una exposició itinerant sobre la història de la infermeria i la realització de diverses xerrades. L’arribada de la covid-19 va estroncar aquests plans i les infermeres han acabat sent les protagonistes del 2020 per un motiu ben diferent al que es preveia.

    A més de la preparació de la campanya Nursing Now, el COIB va començar l’any amb els preparatius de les eleccions a la Junta de Govern, que es van fixar per al dia 24 de febrer. Després d’haver impugnat els resultats per no haver-se tingut en compte inicialment els vots emesos a través de Correos Express, finalment, la candidatura Infermeres 2020 va resultar vencedora, amb un total de 1.229 vots, seguida de Som Garantia, amb 1.192, i El COIB ets tu, amb 650. La nova Junta de Govern, encapçalada per Paola Galbany, va prendre possessió del càrrec el dia 4 de març.

    Comissió de crisi

    Nou dies més tard, el Govern espanyol va decretar l’estat d’alarma per la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la covid-19, en el qual s’establien mesures de confinament per a totes les activitats no reconegudes com a essencials. El COIB, com a entitat que realitza una activitat essencial de suport a la pràctica assistencial de les infermeres, va establir serveis mínims per atendre les col·legiades, tot i que la majoria dels seus empleats van teletreballar i es va prioritzar l’atenció telefònica i telemàtica. La institució va constituir llavors una Comissió de crisi per poder gestionar aspectes relacionats amb la pandèmia, donant resposta a preguntes, neguits i necessitats de les infermeres i infermers de Barcelona i posant-se a disposició del Departament de Salut i al servei de la ciutadania.

    Aquesta Comissió va activar una línia telefònica directa i va habilitar una adreça de correu electrònic per donar atenció personalitzada i respondre consultes de les persones col·legiades. A través de la Fundació Galatea, també va oferir un servei de suport psicològic per a les infermeres. A més, el COIB va obrir un portal web informatiu i amb recursos sobre la covid-19, va activar recursos per canalitzar donacions de material sanitari i va donar facilitats a les estudiants de darrer curs d’Infermeria i a les infermeres jubilades que van donar suport als centres sanitaris, arrel de la crida que va fer el Departament de Salut. Aquestes facilitats es van tornar a oferir durant la segona onada de la pandèmia, tant a estudiants de quart com a infermeres jubilades.

    Durant la crisi sanitària, el COIB ha difós diverses cartes, comunicats i posicionaments, expressant la seva preocupació per la manca d’equips de protecció individual i de proves de detecció del coronavirus. També ha denunciat el risc de finalitzar el confinament total massa ràpid i ha donat recomanacions a la població sobre com fer servir de manera correcta la mascareta i sobre les mesures de protecció i seguretat que havien de prendre els infants durant el desconfinament, entre d’altres missatges.

    Durant aquest any, el COIB també ha donat veu a diverses infermeres, que han explicat la seva experiència durant la pandèmia, treballant en programes de control d’infeccions, a centres penitenciaris, al PADES, a serveis de prevenció i salut laboral, a l’atenció primària, als hospitals, a serveis de salut mental, a centres sociosanitaris i a la universitat, entre d’altres.

    Més de 1.100 noves col·legiades

    Com és habitual, durant el mes de juny, el COIB va dur a terme la campanya de col·legiació, que aquest any ha estat més complexa que mai. Per garantir la seguretat, el COIB va aplicar diverses mesures, garantint al màxim les mesures de protecció personal i de seguretat indicades per les autoritats sanitàries. En tot moment, es va garantir la distància de seguretat de les persones, fent controls a l’entrada, prenent la temperatura a les infermeres i facilitant-los una mascareta i solució hidroalcohòlica per a la neteja de les mans.

    A més, també es van fer col·legiacions fora de la seu de la corporació, a les ciutats de Vilanova i la Geltrú, Martorell, Manresa, Sabadell, Mataró, Igualada, Vic i Granollers, per acostar i facilitar aquest tràmit a les infermeres i infermers que resideixen fora de la capital. Al final de la campanya, s’havien col·legiat 1.129 infermeres i infermers.

    El 2020, el COIB també ha renovat les certificacions de qualitat ISO 9001 i ISO 14001, cosa que demostra el compromís de l’entitat amb la qualitat i la protecció del medi ambient en totes les seves activitats.

    Paper més actiu de les infermeres

    Durant aquest any, el COIB ha reclamat a través de diverses vies que les infermeres tinguin més presència en els llocs de presa de decisions. Per exemple, la vigília de la diada de l’11 de setembre, Paola Galbany es va reunir amb la consellera Alba Vergés per demanar que les infermeres tinguin un paper més actiu en la reforma del sistema.

    Aquest any que es commemora el trentè aniversari de la Llei d’ordenació sanitària de Catalunya, el Govern de la Generalitat ha encarregar a un comitè d’experts la realització d’un document amb propostes per reformar el sistema de salut, que durant aquesta crisi ha fet evident mancances que feia temps que s’arrossegaven. Aquest Comitè estava format per representants del COIB, que van aportar la visió infermera a la proposta.

    En nom del CCIC, la presidenta del COIB va demanar a final d’octubre a la Comissió d'Estudi de la Reconstrucció i la Reactivació Socials i Econòmiques del Parlament de Catalunya millorar les condicions laborals de les infermeres.

    Per fi, l’Assemblea

    Després d’haver-se hagut de desconvocar al mes de març, a causa de la pandèmia, el dia 7 d’octubre es va celebrar la reunió de l’Assemblea General del COIB, que es va dur a terme seguint les mesures establertes per les autoritats sanitàries: limitació de l’aforament, manteniment de la distància mínima de seguretat entre els assistents, higiene de mans, desinfecció de les soles de les sabates, ús de la mascareta i control de temperatura.

    L’Assemblea va aprovar la memòria d’activitats i la liquidació econòmica del 2019, i el pressupost del 2020.

    Compromís amb la formació

    Durant el 2020, el COIB ha seguit apostant per la formació. Després d’haver hagut d’anul·lar les activitats presencials, va reforçar la formació en línia, amb la signatura, el mes de juliol, d’un conveni amb l’empresa SalusPlay que donava accés gratuït a les persones col·legiades a la formació de SalusOne Premium. A mitjan d’octubre, la corporació va posar en marxa cursos de formació en la modalitat de telepresència, que permeten fer les classes en directe amb els docents, evitant desplaçaments.

    Reconeixement per la tasca de les infermeres

    L’1 de desembre, l’Ajuntament de Barcelona va atorgar al COIB la Medalla d’Honor de la Ciutat, com a reconeixement a la tasca que estan duent a terme les infermeres durant la pandèmia. Juntament amb el COIB, el consistori va distingir el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i el Gremi d’Hotels de Barcelona. Com és habitual, l’Ajuntament va concedir vint medalles més, a proposta dels districtes de la ciutat.

    L’any s’ha acabat al COIB amb els darrers preparatius per poder fer realitat la prescripció infermera, una reclamació històrica que a partir del mes de gener es començarà a fer realitat.