Fins al 8 d’abril, el COIB acull l’exposició 365 dies cuidant, de la Fundació Althaia, de Manresa, que reflecteix la feina de les infermeres en diversos àmbits. Entrevistem una de les infermeres que ha organitzat la mostra.

Carme Jándula: “Amb aquesta exposició volíem fer visible la feina que fan les infermeres en diversos àmbits assistencials”

L’any 2018, la Fundació Althaia, de Manresa, va organitzar un concurs de fotografia entre els seus professionals per commemorar el Dia Internacional de les Infermeres. La convocatòria es va estendre a professionals d’altres institucions presents a la ciutat relacionades amb l’àmbit de la salut. La intenció era reflectir l’activitat que duen a terme les infermeres en diversos entorns, tant a l’hospital com a l’atenció primària, a l’àmbit sociosanitari i residencial o a la universitat. El resultat del concurs es recull en una exposició de quaranta fotografies, que va rebre el Premi difusió i comunicació de la professió infermera, a la modalitat de projectes realitzats per infermeres, de la Fundació Infermeria i societat, a l’edició del 2018. La mostra es pot veure a la seu del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona fins al dia 8 d’abril. Ens en parla la infermera de la Fundació Althaia, Carme Jándula, que és una de les organitzadores de l’exposició.

Què podem veure a l’exposició?

La idea de l’exposició va sorgir de la Junta d’Infermeria de la Fundació Alhaia, l’any 2018, per commemorar el Dia Internacional de les Infermeres. Volíem visualitzar la professió i vam decidir fer-ho amb fotos. Vam fer una crida al personal d’Althaia i d’altres entitats sanitàries de la ciutat de Manresa, tant a les infermeres com a d’altres professionals que treballessin al sector de la salut. Volíem visualitzar la feina que fa la infermera en diversos àmbits assistencials. Al final, vam seleccionar aquestes quaranta fotos. Després vam presentar l’exposició al Premi Difusió i Comunicació de la Professió Infermera, de la Fundació Infermeria i societat, i el vam guanyar. A partir d’aquí, vam anar fent exposicions.

On l’heu exposat?

A banda d’haver-la exposat a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa –de la Fundació Althaia–, també l’hem portat a la Biblioteca de Manresa, al Casino, a la Fundació Universitària del Bages, al Casal de les Escodines i a l’Hospital Sociosanitari de Sant Andreu, de Manresa. Vam anar fent una exposició itinerant. L’última exposició la vam fer al desembre del 2019. Després va venir la pandèmia i no vam continuar. Fins ara, que la tenim exposada al COIB.

Per què creus que era necessària aquesta exposició?

Per fer visible la nostra feina. Cada cop més, la gent del carrer sap el que fa la infermera, però encara hi ha coses que no es coneixen. La infermera pot fer moltes feines i estar a molts llocs, als CAP, als hospitals, als centres sociosanitaris, a les residències, a les escoles, a la universitat a les empreses... El que vam voler és que es conegués quina és la nostra feina. Que veiessin què significa cuidar i tots els àmbits on estem.

Com ha estat l’acollida de l’exposició per part dels professionals?

Van estar molt contents. Va tenir bastant d’èxit. El fet d’expressar el que realment fem nosaltres, la humanitat, l’empatia, el cuidar, la professionalitat... Van respondre molt bé.