En primera persona: Entrevista a Marc Pañero, infermera intensivista a l'Hospital Clínic de Barcelona
Marc Pañero Moreno és infermera intensivista a l’Hospital Clínic de Barcelona, professor associat a la Universitat de Barcelona i doctorand en Medicina i Recerca Translacional. El seu compromís amb les cures intensives i la seva trajectòria vinculada al control glucèmic en malalt crític reflecteixen una mirada clínica, docent i investigadora profundament arrelada en la millora de la qualitat assistencial.
Avui conversem amb ell sobre la recerca, la diabetis, la formació de noves generacions i el paper transformador de la professió infermera.
-
Què et va portar a ser infermera i com ha evolucionat la teva visió de la professió al llarg dels anys?
Sóc infermera, i amb orgull de ser-ho.
Als 2 anys vaig debutar amb diabetis i la meva història personal m'ha ensenyat el poder transformador de les cures i com les infermeres van despertar la meva admiració, esdevenint professió. Som infermeres: som professionals, som recerca, som innovació. Ja no som només "les mans que cuiden"; també som veus crítiques i líders en un sistema de salut en constant evolució. Perquè la nostra professió és essencial per a la salut i per a la societat en el seu conjunt. Per això, vull tornar a la comunitat tot allò que un dia les infermeres em van donar: força, confiança, coneixement i la capacitat de transformar la vulnerabilitat en resiliència.
-
Quin ha estat el repte més significatiu de la teva trajectòria professional?
Podria parlar d'històries en temps de pandèmia, un dels moments més durs que hem viscut, però som infermeres les 24 hores del dia, combinant l'excel·lència en les cures amb el rigor científic, cada dia de l'any. Com a infermera de crítics, sé que cada decisió compta, que cada minut pot canviar una vida, però també que la recerca és el que ens permet avançar, millorar la qualitat i seguretat de les cures, i transformar el sistema de salut. És aquí on comença el gran repte: iniciar projectes de recerca és complex, poc reconegut i ple d'obstacles, però és precisament aquí on marquem la diferència, causant impacte en la societat, en el sistema de salut, en l'economia i en la política.
-
Quins són els grans reptes de la teva especialitat i com hi contribueixes des de la teva pràctica?
El gran repte de les cures intensives és el reconeixement de les infermeres especialistes. Avui, el sistema ens tracta com cèl·lules mare, pluripotents i adaptables, però som molt més que això. Som expertes en decisions crítiques, en tecnologia avançada i en la gestió de situacions extremes. Cada dia prenem decisions en segons que poden salvar vides, amb coneixement, rigor científic i experiència. Des de la meva pràctica, contribueixo integrant la recerca al dia a dia, promovent projectes que millorin la seguretat del pacient i recolzant les societats científiques per impulsar el reconeixement d'una nova especialitat en Infermeria Intensiva.
-
Quina línia de recerca, estudi o projecte tens en marxa actualment?
Actualment estic immers en la meva tesi doctoral, un projecte que analitza l'impacte del monitoratge continu de glucosa en pacients crítics, amb l'objectiu de millorar el control glucèmic, reduir la càrrega de treball de les infermeres i optimitzar la seguretat del pacient. És un repte complex, però essencial, perquè integra tecnologia a peu de llit, permetent prendre decisions més informades i transformar la manera en què cuidem. Innovar en les cures infermeres és fonamental per avançar com a professió. Vull demostrar que les infermeres som capaces de liderar projectes que impactin directament en la qualitat de les cures i en la seguretat dels pacients.
-
Quin espai creus que haurien d’ocupar les infermeres en la presa de decisions?
Les infermeres hem de ser presents en tots els espais de presa de decisions: des de la gerència dels hospitals fins als grans projectes europeus i les institucions polítiques que defineixen les polítiques de salut. Una taula de decisions sobre salut sense infermeres hauria de ser impensable, perquè som les que coneixem millor les necessitats dels pacients, els desafiaments del sistema i la complexitat de les cures. Tenim una visió global, multidisciplinària i centrada en la persona, però per poder liderar aquests espais cal el reconeixement professional que ens correspon, incloent l'accés al grup A1, que reflecteixi el nostre nivell de formació, coneixement i l'impacte que causem a la societat.