15 de juliol de 2025

“Si volem canviar el paradigma de la salut mental, hem de començar per aquí.” Amb aquestes paraules clou el seu relat Aïda que ha decidit compartir la seva experiència personal a través de l'art i l'escriptura. El seu testimoni, recollit en aquest vídeo, s'ha convertit en una eina poderosa per entendre millor el patiment emocional i desestigmatitzar els trastorns de salut mental.

La il·lustració com a via terapèutica: la infermera Ida Bloeme comparteix el seu testimoni per trencar estigmes sobre salut mental

El projecte neix arran d’una sessió de teràpia, quan la professional, que havia viscut una situació traumàtica , rep la proposta d’escriure sobre el seu dolor com si fos una història aliena. Però en lloc de paraules, primer arriben les imatges. “Vaig començar a dibuixar, dibuixar, dibuixar... I al cap d’una estona el conte que m’havia plantejat la meva psicòloga havia quedat plasmat amb imatges”, explica.

A partir d’aquí, les paraules van fluir, i el relat es va convertir en un llibre que recull contes il·lustrats sobre emocions profundes, pensat per connectar amb qualsevol persona —tingui o no un diagnòstic de salut mental. L’objectiu no és descriure símptomes, sinó generar empatia i consciència. “Si entens, la paciència surt sola. El problema és que quan no entens alguna cosa, el desconeixement et porta al judici”, afirma.

Aquest testimoni ens recorda la importància de l’acompanyament empàtic i del rol clau de les infermeres en l’àmbit de la salut mental. I també ens convida a una reflexió profunda: entendre per poder cuidar millor.