11 d’octubre de 2023

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), des del seu Grup de Treball de Cures Pal·liatives, se suma a la celebració del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives aquest dissabte, dia 14 d'octubre. Aquesta jornada, amb les sigles en anglès WHPCD, és una acció unificada en suport a aquest àmbit organitzada per l'Aliança Mundial de Cures Pal·liatives.

El COIB se suma a la celebració del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives aquest dissabte, dia 14 d'octubre

Segons l'OMS, les cures pal·liatives són l’enfocament assistencial que té l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones (pediàtriques i adultes) i el seu entorn cuidador, quan afronten problemes inherents a una malaltia avançada. Prevenen i alleugen el patiment a través de la identificació precoç, l’avaluació i el tractament del dolor i altres problemes ja siguin de l’esfera física, psicosocial o espiritual.

Les cures pal·liatives acompanyen a les persones que s'enfronten a malalties greus, no només al final de la vida sinó al llarg de tota la trajectòria de la malaltia, des del diagnòstic. També abasten la salut i el benestar dels cuidadors, incloent-hi el suport en la mort i el dol.

El Dia Mundial de les Cures Pal·liatives se celebra anualment des de fa disset anys; per advocar per la millora dels serveis de cures pal·liatives a tot el món. Les infermeres i resta de professionals de la salut d'aquest àmbit alcen la veu aquest dissabte per enviar el missatge "No hi ha Cobertura Sanitària Universal (CSU) sense la integració de les cures pal·liatives als sistemes sanitaris de tot el món".

Els organitzadors han triat com a tema per al 2023, "Comunitats compassives: Junts per les cures pal·liatives". "La compassió es defineix com un sentiment d'empatia intens cap a les persones que pateixen i el desig d'ajudar-les. El "veritable significat" de la compassió és reconèixer el patiment dels altres i actuar per ajudar-los. Hi ha una necessitat contínua d'unir-se per donar suport a les comunitats i els altres, ara més que mai. Les cures pal·liatives són una responsabilitat compartida", explica l'Aliança Mundial.

Les comunitats compassives tenen cura de les persones, les ajuden a viure al lloc que anomenen llar, les connecten amb els serveis i les sensibilitzen sobre qüestions relacionades amb el final de la vida. Involucren els governs i les principals parts interessades en un enfocament de promoció de la salut de les cures pal·liatives, amb l'objectiu de generar solidaritat entre els membres de la comunitat, al llarg de la vida fins al final d'aquesta. En els darrers anys s'han desenvolupat centenars de comunitats compassives a tot el món. Creiem que treballar en cures pal·liatives juntament amb comunitats compassives multiplica la capacitat de respondre a les necessitats dels més vulnerables del nostre entorn.