9 de maig de 2019

Dimecres, els cinemes Filmax Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat van acollir, amb la sala plena de gom a gom, l’estrena del curtmetratge 'La Dignitat' del director català David Gonzàlez. Un curt, produït per Cornelius Films i protagonitzat per Lluïsa Castells, Quim Àvila i la col·laboració de Carlota Olcina, que tracta el debat sobre la mort digna i al qual el COIB ha donat suport a través d’una acció de patrocini.

Estrena multitudinària del curtmetratge ‘La dignitat’, patrocinat pel COIB

Més de 200 persones van poder gaudir de l’estrena del curtmetratge, que no va deixar indiferent ningú. No hi van faltar els membres de l’equip tècnic i artístic del film així com les entitats que hi han col·laborat: l’associació sense ànim de lucre Dret a Morir Dignament (DMD Cat), l’Ajuntament de l’Hospitalet i membres de la Junta de Govern del COIB.

Abans del visionat del curtmetratge, el seu director, David Gonzàlez, el productor, Manuel Pérez, i les actrius protagonistes Lluïsa Castells i Carlota Olcina juntament amb membres de DMD-Cat, el tinent d’Alcaldia i Benestar social de l’Ajuntament de l’Hospitalet i el president del COIB van fer una breu presentació, seguit d’un col·loqui posterior a la projecció on també va poder intervenir el públic.  

El president del COIB, Albert Tort, va parlar com a representant d’un col·lectiu professional que defensa l’autonomia de la persona en la presa de decisions sobre el seu estat de salut i benestar destacant que la legislació actual «limita la possibilitat d’ajudar i deixa sola a la persona» i que «les infermeres i infermers també ens sentim sovint amb un gran desconfort moral per les situacions que ens toca viure al costat de persones en aquesta situació».

El director i guionista David Gonzàlez va explicar que el projecte va néixer després de conèixer la notícia sobre la mort de José Antonio Arrabal, un home d’Alcobendas que patia Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) i que es va suïcidar el 2017 gravant en els instants previs un vídeo en què reivindicava el dret a la mort digna. Gonzàlez es va plantejar preguntes clau a l’hora de preparar el projecte sobre com viu la família aquesta situació o el perquè no hi ha una resposta política i legal a una demanda majoritària.

Des de DMD-Cat es van mostrar optimistes amb l’aprovació al Congrés dels Diputats d’una llei de despenalització de l’eutanàsia i ajuda al suïcidi; una qüestió que fa 20 anys que s’intenta regular legalment però que ha estat sempre rebutjada en el propi Congrés. Les actrius del curt van destacar la gran commoció viscuda després de conèixer el cas i van relatar com havia estat el procés de preparació per a la interpretació. Totes les intervencions van coincidir en la reclamació del dret de tots els ciutadans a poder tenir una mort digna i de la necessitat de tenir el suport legislatiu perquè deixin d’existir morts clandestines i solitàries com la de José Antonio Arrabal.

David González té, a pesar de la seva joventut, una trajectòria brillant com a ajudant de direcció, realitzador i com a director. «La dignitat» és el seu quart curtmetratge despès de l’èxit de l’anterior,  «El vestit», guanyador del 1r Premi del XVI Concurs Iberomericà Versión Española-SGAE. Ha treballat també en pel·lícules com «Vicky Cristina Barcelona» de Woody Allen o «Biutiful» d’Alejandro González Iñárritu, entre d’altres.

Estrena multitudinària del curtmetratge ‘La dignitat’, patrocinat pel COIB

Estrena multitudinària del curtmetratge ‘La dignitat’, patrocinat pel COIB

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Estrena multitudinària del curtmetratge ‘La dignitat’, patrocinat pel COIB

Estrena multitudinària del curtmetratge ‘La dignitat’, patrocinat pel COIB

Fotografies: Francis Bodí; Dret a Morir Dignament Catalunya.
Pòster: Raúl Guillamón.