9 de setembre de 2019

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) llança el llibre digital gratuït «Tecnologías y nuevas relaciones del cuidado». Una obra singular en el seu format i proposta editorial, ja que sorgeix directament de les reflexions abocades en el marc de la tercera edició del Seminari permanent Ètica i valors del tenir cura, organitzat pel COIB el gener de 2019  i que va tenir com a convidada la Dra Ingunn Moser.

«Tecnologías y nuevas relaciones del cuidado» reflexiona sobre l’ús de les tecnologies en la cura de les persones des de la perspectiva ètica

Moser és reconeguda internacionalment per les seves aportacions en el camp dels estudis socials de la ciència, la tecnologia i la salut. Moser és professora de sociologia i estudis socials de ciència, tecnologia i medicina a la Universitat Especialitzada VID d’Oslo, Noruega. En els últims anys ha estat Rectora de la Universitat de Diakonhjemmet (Oslo), on ha estat també degana de la Facultat d’Infermeria i Salut.

El llibre, que es pot descarregar gratuïtament, és un assaig que recull les ponències de Moser i les experiències d’aplicació de tecnologies en el tenir cura realitzades per investigadores locals, la majoria infermeres. L’obra incorpora elements substancials per a la reflexió ètica al voltant de l’ús de les tecnologies en la cura de les persones. Les diferents aportacions del llibre recullen, a mes a més, la relació que estableixen les persones amb i a través de les tecnologies, mostra com les tecnologies ajuden a crear noves formes de subjectivitat fent i desfent distincions socials, incloent les de gènere, classe i discapacitat, en com es desenvolupen relaciones afectives amb les tecnologies i quines d’aquestes tecnologies pot ajudar a desenvolupar vincles socials.

Aquest és el tercer volum generat a partir del Seminari Ètica i valors del tenir cura. Una col·lecció que respon a la reflexió constant al voltant de l’objectiu fonamental de les infermeres: tenir cura de les persones, famílies i comunitats. 

En són autores i coordinadores del llibre Carmen Domínguez Alcón, Montserrat Busquets Surribas, Núria Cuxart Ainaud i Anna Ramió Jofre, junt amb Ingunn Moser, autora i ponent del seminari que ha comptat també amb la col·laboració de Hilde Thygesen. Hi han col·laborat Cristina Alfonso Arias, Oscar Bautista Villaécija, Joan Cabestany Moncusi, Carme Encina Soriano, Marc Fortes Bordas, María Elena González-Iglesias, Esther Insa Calderón, Josefina Patiño Masó, Encarna Rodríguez Higuera, Cristina Serrabassa Funoll, Carmen Vega Monteagudo, Eugènia Vila Migueloa, Angela Vilà i Vendrell, David Vilanova Zapata i Elisabeth Vives Vives.

 

Anteriors llibres de la col·lecció:
•    El futuro del cuidado. Comprension de la ética del cuidado y pràctica enfermera. 2018
•    Nuevas políticas del cuidar. Alianzas y redes en la ética del cuidado. 2019