13 d’abril de 2023

Es tracta d’una introducció a la llengua catalana organitzada pel Consorci per a la Normalització Lingüística per tal d’incorporar bones pràctiques d’atenció respectuoses amb els drets lingüístics de les persones

El COIB ofereix sessions de sensibilització lingüística a infermeres nouvingudes

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ofereix sessions de sensibilització lingüística a infermeres no catalanoparlants procedents de fora de Catalunya. Aquesta formació està organitzada pel Consorci per a la Normalització Lingüística i té el propòsit de conscienciar les infermeres sobre la importància que té la utilització de la llengua pròpia de les persones ateses per poder oferir una millor atenció.

El curs té una durada total de quatre hores, que es divideixen en dues sessions de dues hores cadascuna, que s’imparteixen en línia, en format sincrònic. La primera d’aquestes sessions tindrà lloc el 18 d’abril i la segona, el 2 de maig. En aquesta primera edició del curs s’han ofert 24 places, que es van omplir en pocs dies.

Durant el curs es parlarà sobre qüestions bàsiques relacionades amb l’extensió territorial i la demografia de la llengua catalana, la normativa lingüística internacional i nacional, i els beneficis de conèixer la llengua catalana, especialment en l’àmbit assistencial. A més, es donaran consells per aprendre el català i potenciar el seu ús en diverses situacions.

Les infermeres acompanyen la persona al llarg de tot el seu cicle vital en el control i millora de la seva salut, des de la promoció de la salut, la prevenció i tractament de la malaltia. Ho fan cuidant, capacitant la persona perquè prengui decisions sobre la seva salut de manera autònoma i desenvolupant tot el seu potencial.

Actiu essencial

En aquest sentit, la comunicació és un actiu essencial per l’exercici professional de les infermeres i el fet d’adaptar-se a la llengua de la persona atesa és fonamental per millorar la seva salut, tenint en compte que la llengua és un determinat social i una font de desigualtats en relació amb la salut de les persones.

Està demostrat que el fet d’atendre la persona en la seva llengua comporta beneficis per a la seva salut, augmenta l’adherència als tractaments i minimitza riscos.

Més informació sobre les sessions de sensibilització lingüística