La reunió d'ahir, 15 de maig, de les corporacions amb la consellera de Salut –Olga Pané– "ens ha permès exposar, en primera persona, les demandes i propostes que les infermeres tenim per a la reforma i resiliència de la professió i del sistema de salut". Així s'expressava a la sortida, la degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) –Lluïsa Garcia– que encapçalava una delegació formada per representants dels quatre col·legis: Mercè Porté, presidenta del COILL; Yolanda Garza, vicedegana del CCIIC i consellera del COIB; Gerard Mora, secretari del CODITA; i la mateixa Garcia, que és també presidenta del COIGI.
La trobada va ser distesa i es van poder tractar temes d'actualitat, alhora que reivindicacions històriques, com ara la reforma de l'Estatut Marc i la reclassificació al nivell A1, mesura imprescindible per promocionar les infermeres en llocs de lideratge i en la presa de decisions; o l'activació de la categoria professional de les infermeres especialistes.
Per part del departament, a més de la consellera, hi van assistir Pilar Otermin, sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut); Narcís Pérez, secretari general del Departament de Salut; Josep Pomar, gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS); i Jordi Vilana, director general de Professionals de la Salut. Amb els quals es va dirimir sobre la retenció i fidelització de les dotacions, "quelcom que exigeix garantir l'estabilitat contractual de les infermeres" –va explicar la degana– o, entre altres mesures a adoptar, l'estudi de les notes de tall de les universitats catalanes i "com afecta l'admissió i la procedència de l'estudiant, per avaluar quantes d'aquestes infermeres acabaran treballant a Catalunya".
Un altre dels punts clau de la sessió de treball va ser el de les barreres a la Prescripció Infermera i l'oposició a l'exercici "d'una competència infermera, acreditada per formació i pel marc legal"; així com aspectes relacionats amb l'avantprojecte de Llei dels medicaments i productes sanitaris o les guies d'indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments subjectes a prescripció mèdica.
També hi va haver temps per abordar el model d'Infermeria de Pràctica Avançada (IPA) a Catalunya i el sistema de diplomes d'acreditació.
En acabar, el Consell i els col·legis van sol·licitar a la consellera "la reactivació del Consell de la Professió Infermera, un òrgan essencial per a la transformació del sistema de salut".