FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp

En relació a les declaracions expressades pel Conseller de Salut, Antoni Comin, en una entrevista ahir a El Periódico, volem manifestar la nostra indignació i sorpresa. Lamentem aquestes declaracions en tant que llança un missatge a la societat catalana absolutament erroni i que, a més a més, ho fa carregant contra un col·lectiu professional, les infermeres i infermers, que històricament mai ha estat tingut en compte en la presa de decisions en aspectes organitzatius o de determinació de polítiques de salut.

Comunicat sobre les declaracions del Conseller de Salut a El Periódico de Catalunya

En la línia expressada per Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, exposem:

 

1. Si les infermeres d’urgències es veuen obligades a atendre les persones als passadissos és perquè no tenen altres opcions al no poder derivar-les a planta per manca de llits disponibles o quan no hi ha boxs d’urgències disponibles. Es tracta, certament, d’una situació extremadament complexa però previsible en l’esperada epidèmia de grip de cada any. Es tracta d’un problema estructural i de gestió de recursos que va més enllà de la decisió puntual d’una infermera.  Situació a la que s’afegeix un dèficit important d’infermeres i infermers al sistema de salut català, en el que caldria incorporar  17.293 infermeres i infermers si volem acomplir les ràtios europees.

 

2. El passadís mai ha de ser un espai assistencial. Quan ho és, és dramàtic per a la persona atesa i també per les infermeres, a les que se’ls complica molt la pràctica en coherència amb    valors ètics clau de la pràctica assistencial infermera. Només per posar alguns exemples: va en contra d’aspectes crítics com la seguretat de la persona atesa, el dret a la intimitat i la confidencialitat o la justícia social entre molts altres.

 

3. Fent confiança a les infermeres es pot resoldre gran part d’aquesta situació.  Són moltes les aportacions que les infermeres i infermeres fan i poden fer, amb evidència científica, per un sistema de salut més just i equitatiu, de més qualitat i més sostenible que ha de comptar amb les infermeres i infermers. Un sistema que ha de promoure un model en el que les infermeres aportin, des de la pràctica i des de la gestió i planificació de polítiques de salut a tots els nivells, els coneixements de la pràctica infermera i el desenvolupament de les competències pròpies i les de cooperació amb altres professionals de la salut.

 

Confiem en una rectificació pública del Conseller de Salut sobre aquestes desafortunades declaracions.