FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
10 de març de 2014
    MBweb.jpg
     
    Aquesta infermera i llevadora és actualment responsable de la Comissió de Teràpies Naturals i Complementàries del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). Amb una llarga experiència en l’ús de les teràpies complementàries, Montserrat Bayego parlarà el proper 17 de març de l’aplicació de la teràpia floral en el cicle que organitza la Vocalia de Llevadores del COIB. Fes clic aquí per apuntar-te a la sessió.
     
    Què és la teràpia floral de Bach?
     
    Es tracta d’un sistema terapèutic que aborda la salut de les persones des de la vessant emocional i que les infermeres apliquen en l’atenció com a eina complementària de les cures. Aquest sistema, descobert i definit per Edward Bach (1886-1936), ens aporta 38 remeis florals organitzats en set grups, que podem triar i fer-ne fórmules terapèutiques específiques per a cada situació en funció de les necessitats emocionals i de salut que la infermera detecta en el seu diagnòstic floral.
     
    Els efectes d’aquests remeis no són químics i, per tant, no interfereixen amb cap fàrmac convencional que estigui prenent la persona. Les flors de Bach actuen a nivell energètic harmonitzant qualsevol desequilibri de l’ordre emocional i, conseqüentment, amb un efecte regulador també en els altres nivells de la persona.
     
    De quina manera pot ajudar aquest remei floral a la dona que està embarassada?
     
    L’embaràs, nova etapa en la vida de la dona, la situa en moments d’incertesa, de dubte, li fa rememorar altres instants importants de la seva pròpia vida i tot això sumat als canvis hormonals li pot comportar una certa labilitat emocional. I, per tant, qualsevol desequilibri que es produeixi en aquest sentit pot ser susceptible de ser acompanyat per una llevadora, amb l’ajut dels remeis florals.
     
    Les flors de Bach són promotores de salut i harmonitzen les emocions: permeten –en aquest a la dona- connectar amb el seu jo intern, ajuden a despertar aquells recursos que ja té per gestionar les seves emocions i a adaptar-se a qualsevol situació. Aquest sistema floral actua com a amplificador de consciència.
     
    També es pot utilitzar en el moment del part?
     
    Les flors de Bach són absolutament compatibles amb qualsevol fàrmac. Durant el part poden actuar de manera extraordinària, ja que donen fortalesa, equilibri i capacitat a la dona per gaudir al màxim d’aquest procés. Si la dona que està de part té moments de neguits o de desconfort físic i emocional, aquesta teràpia floral ajuda a la millor adaptació funcional possible al moment. És doncs un instrument útil en la relació d’ajuda que la llevadora ofereix a la dona.
     
    En el cas de la dona que està a l’etapa de la menopausa com pot contribuir a millorar la sensació de fogots?
     
    Val a dir que les flors de Bach poden ajudar les persones en totes les seves etapes del cicle vital, també en el moment de l’adolescència, quan la llevadora té un paper preponderant, doncs és la professional de referència en l’educació afectiva sexual dels joves.
     
    Quan la dona arriba a l’etapa de la menopausa es redescobreix a si mateixa: ha de compaginar l’adaptació a la qual s’ha d’afrontar el seu organisme amb els canvis que té en la seva vida personal. L’ús de remeis florals l’ajuda a millorar la seva autoestima, guanyar en seguretat i descobrir noves possibilitats en la seva trajectòria vital, cosa que li permet viure amb més normalitat els símptomes que pugui tenir i que, sobretot, aquests no siguin un obstacle per al seu desenvolupament.
     
    Amb quina evidència científica compta aquest sistema floral?
     
    Edward Bach va ser un gran científic, que va fer molta recerca per demostrar l’efectivitat dels remeis florals. No obstant això, quan va decidir donar forma a aquesta teràpia floral va deixar escrit a les seves obres completes la següent frase: “Cap ciència, cap saviesa són necessàries (...), perquè tot a la natura és simple”. Oferia doncs el seu llegat com a mètode d’autocura i no volia que en tot això hi interferís la ciència.
     
    Malgrat que a l’època d’Edward Bach, la teràpia floral va quedar demostrada científicament, segurament els professionals que hem anat treballant amb les flors de Bach ens hem inspirat més en aquesta visió final que va deixar escrita a les seves obres completes. Fins ara ens hem quedat amb l’evidència que com a infermeres teníem a la consulta: els efectes beneficiosos que observem en les persones ateses o que elles mateixes ens mostren o ens expliquen.
     
    Sortosament, tot i que com a infermeres ens falta avançar, s’està treballant per demostrar l’evidència científica d’aquest sistema floral en el nostre àmbit, el de la Infermeria. És quelcom que està emergint amb força i, per això, és important que les institucions facilitin aquest tipus de recerques específiques, que es portin a terme amb la metodologia adient i adaptada a la temàtica que s’estudia. 
     

     
    Informacions relacionades:
     
    Les llevadores i la teràpia floral de Bach com a eina terapèutica, a càrrec de la infermera i llevadora Montserrat Bayego.