FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp

El fenomen de la radicalització violenta d'etiologia Gihadista i els instruments d'anàlisi per a la seva detecció i prevenció centraran el proper 20 d'abril l'Espai de Trobada al COIB. Per l'analista en terrorisme Gihadista David Garriga, un dels docents de la sessió juntament amb Antonio Martín, el col·lectiu infermer està plenament capacitat per fer intervencions integrals en persones que es troben en situació d'especial vulnerabilitat i els seus familiars.

Les infermeres i els infermers són actors fonamentals en la detecció de signes de radicalització Gihadista

 L'Espai de Trobada, dirigit a infermeres i infermers però també a altres professionals dels àmbits de salut, social i l’educació, oferirà eines i recursos per poder oferir una atenció de qualitat als usuaris i a les seves famílies a l'hora de prevenir aquests processos de radicalització.

L'analista en terrorisme d'etiologia Gihadista, insurrecció i moviments radicals David Garriga Guitart –infermer, criminòleg,president de la Comunitat d'Intel·ligència i Seguretat Global, director de la revista de contra-narrativa i prevenció davant la radicalització violent d'AL-GHURAB, cofundador de l’Observatori de Prevenció contra el Radicalisme Violent i professor de la Fundació Behavior & Law– recorda que en la publicació del Síndic de Greuges Prevenció de la radicalització i el terrorisme a Catalunya publicat el 2017 es conclou que la lluita contra el terrorisme en el marc de processos de radicalització islamista «no pot basar-se únicament en l'acció policial, sovint reactiva i que només pot detectar els atacs quan són imminents, sinó que també s'ha de basar en polítiques públiques de prevenció.»

  • Quin paper creu que poden tenir les infermeres i els infermers de manera destacada en la detecció de processos de radicalització Gihadistes?

«Perquè un jove visqui un procés de radicalització, prèviament ha d'haver viscut un procés de desconnexió de la societat en què viu, ha de tenir una identitat ferida. Les possibles experiències de racisme, inactivitat social, crisis d’identitat, greuges socials, sentiment d’odi i exclusió poden ser factors de vulnerabilitat. Aquestes circumstàncies poden portar a un malestar a nivell familiar i de l’entorn.

La contribució al benestar social del nucli familiar o de l'usuari, mitjançant la detecció precoç dels processos de radicalització en l'àmbit personal i familiar és fonamental per frenar l'escalada de radicalisme del jove.

En diferents programes europeus ja es té present la intervenció precoç i assessorament per part dels actors socials com professors, treballadors socials i infermeres perquè consideren que és fonamental donar resposta i recursos per ajudar a aquest jove a trobar un altre discurs diferent del radical i a poder-lo orientar i acompanyar en un espai segur i no policial.»

La infermera és un actor fonamental per a la detecció de signes de radicalisme en nivells baixos de radicalisme. Està capacitada per executar una intervenció integral amb les persones que es troben en situació d'especial vulnerabilitat i amb els seus familiars, que abasti totes les àrees implicades en la seva integració i adequat desenvolupament personal, social, laboral i familiar.

  • Pot posar algun exemple específic en el qual la infermera hauria de tenir els recursos i les eines per a la detecció d’aquests processos?

«Seria el cas després de fer formació en detecció de signes de radicalització, quan una mare o un pare ens pregunti: I quan en vegi algun al meu fill, què faig? On vaig? A la policia no hi aniré, és el meu fill. Aquí és on els professionals socials i de la salut han de donar resposta i eines per orientar i evitar que ningú acabi en una radicalització violenta. Les infermeres i infermers ha d'estar el màxim de formats per poder detectar, avaluar i oferir els millors recursos que té la societat per poder prevenir, una acció fonamental infermera.

Si des dels protocols de prevenció s’està formant a mestres, funcionaris, treballadors socials... per què no les infermeres? Com altres actors socials amb atenció directa a les persones, han d'estar formades en detecció per poder avaluar situacions de risc que puguin afectar a la salut física i mental de les persones. En cap moment es pretén que les infermeres i infermers facin de policia, però sí que ha de poder dirigir i gestionar les demandes de l'usuari adequadament i amb la millor qualitat professional possible.

Els professionals com ara els mestres, les infermeres o els metges ja estan inclosos com a actors fonamentals per donar resposta a usuaris i familiars davant la detecció de signes de radicalització prèvia formació en el pla transversal per la convivència i la prevenció violenta.

La visualització primària de qualsevol cas de detecció de signes de radicalització és una oportunitat per evitar que aquest usuari completi el cicle de radicalització i sigui més complicat eliminar aquests pensaments erronis que s'han implantat en la seva ment podent-lo derivar a temps als equips de treball multidisciplinaris per revertir aquest procés o frenar-lo.»

Inscriu-te a l’Espai de Trobada