FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
18 de juliol de 2012
    El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) i l’Associació de Directores d’Escoles d’Infermeria de Catalunya (ADEIC) demanen prudència i calma a l’hora de decidir sobre la possibilitat de decidir sobre el procés per tal que els actuals diplomats d’Infermeria es retitulin i passin a obtenir el grau.

    Aquest va ser un dels missatges que es van traslladar durant la jornada informativa sobre el pas de la diplomatura al grau que ambdues organitzacions van organitzar el passat 10 de juliol per informar sobre el denominat procés de retitulació, que ha obert molts dubtes entre el col·lectiu infermer.
    La directora de Programes del COIB, Núria Cuxart, va assegurar que l’aplicació del Grau d’Infermeria, fruït de l’entrada de la universitat a l’Espai Europeu d’Educació Superior, és “un pas endavant, que obre noves expectatives, però que no està exempt de dubtes, perquè el panorama és canviant i cal seguir les novetats que vagin sorgint”.

    La directora de l’Escola d’Infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dolors Bernabeu, va defensar la necessitat d’analitzar la situació, reflexionar abans de retitular-se i saber per què es vol el doctorat i el grau . “El grau i la diplomatura, com a infermeres, ens habilita pel mateix. Seguim sent infermeres”, va apuntar. 

    Les universitats catalanes van començar l’ensenyament del Grau d’Infermeria durant el curs 2009-2010 i, per tant, no serà fins el proper curs que sortirà la primera promoció de graduades. Mentrestant, s’ha anat dissenyant a tot l’Estat espanyol el sistema a través del qual s’oferirà a les infermeres diplomades que ho vulguin la possibilitat d’obtenir el títol del Grau, fet que ha suscitat molts dubtes entre les col·legiades.
     
    La preocupació de les directores de les escoles d’infermeria pel pas al Grau no és nou, ja que el mes de febrer de 2011, la Conferència Nacional de Directors de Centres Universitaris d’Infermeria va elaborar una declaració en la que proposava el reconeixement dels crèdits del títol de la diplomatura en 210 ECTS, per la qual cosa es considera que els cursos d’adaptació tinguin 30 crèdits.
     
    El cas específic de Catalunya
     
    En el cas de Catalunya, però, la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya va acordar, posteriorment, que es podien reconèixer 180 crèdits ECTS als estudiants amb una titulació universitària de primer cicle i que, per tant, n’haurien de superar 60 més per obtenir el títol de Grau, va explicar la directora de l’ADEIC, Amèlia Guilera.
     
    Guilera, que va recordar que les universitats són les úniques que poden expedir títols universitaris, va explicar el procés que han de superar les diverses escoles que proposen oferir un curs de retitulació i les dificultats que tenen en el marc d’un sistema sovint molt rígid.
     
    Les escoles catalanes ofereixen la possibilitat d’accedir a la retitulació per la via de reconeixements de crèdits, via que no serà possible fins el curs 2013/2014, quan hagi sortit la primera promoció de graduades, i també per la via d’alguns cursos d’adaptació de 60 ECTS, experiència que ja han iniciat algunes universitats.
     
    Aquest és el cas de la facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, que tal i com va explicar la seva directora ofereix un curs de retitulació des de 2009, però només per als seus exalumnes, i de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya, que ofereix un curs obert a tothom.
     
    Actualment, la única universitat pública catalana que ofereix un curs de característiques similars és la facultat d’infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV). La resta d’escoles d’infermeria públiques s’espera que surtin els primers graduats, va explicar Guilera.

    Crida al diàleg entre docència i assistència

    La degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Montserrat Teixidor, va destacar la importància d’haver aconseguir el grau d’infermeria, però va  fer una crida a favor del consens entre l’àmbit de la docència i l’assistència per avançar com a professió.

    “Haver aconseguit el grau és importantíssim, hem aconseguit un somni, però per formar graduades en infermeria amb coratge i absolutament preparades per estar al costat de les persones, ens cal un diàleg permanent i una complicitat intensa entre l’àmbit docent i assistencial”, va afirmar.

    Per tal d’oferir la màxima informació, el COIB i l’ADEIC han consensuat un document informatiu, fruït d’una jornada tècnica, prèvia a la sessió informativa oberta, que es va celebrar el passat 12 de gener per analitzar la situació que suposa el pas de la diplomatura al grau i consensuar posicionaments amb l’àmbit universitari.

    La vocal de Formació de la Junta de Govern del COIB, Anna Ramió, va agrair el treball col·laboratiu que s’ha realitzat amb les directores de les escoles d’infermeria, mentre que el president Albert Tort va assegurar que la voluntat de la corporació és “respondre, amb tota la informació disponible, a les inquietuds de les infermeres”.