FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
29 de gener de 2015
    Consell
    Representants del Consell, dels col·legis professionals d’infermeres i infermers de Catalunya, d’associacions i societats científiques de la professió han exigit avui al Parlament que es reconegui l’aportació de la infermera en el sistema de salut amb el desenvolupament de mesures legislatives que permetin l’aprovació de la prescripció infermera i que es facilitin els recursos necessaris per garantir una dotació d’infermeres per habitant igual que la resta de països europeus.
     
    Aquestes són només algunes de les peticions que els representants de la professió, en nom de les més de 40.000 infermeres catalanes, han fet arribar durant la compareixença que han realitzat davant dels grups parlamentaris en el marc de la Comissió de Salut. Al finalitzar la sessió, han entregat un document comú que assenteix les bases del que ha de ser la verdadera presència i reconeixement de l’atenció que la infermera ofereix al ciutadà en el sistema de salut i en l’àmbit social. 

    En aquest document, impulsat en el marc del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, les infermeres catalanes reclamen que des de Catalunya, igual que ja s’ha fet des d’Andalusia, es concreti l’operativa que permeti a les infermeres prescriure productes com ara bolquers, antisèptics o apòsits, que no estan subjectes a prescripció mèdica. Actualment, les infermeres indiquen i utilitzen productes i fàrmacs en la seva pràctica diària, però no disposen de cobertura legal.
     
    Igualment, en el document entregat avui al Parlament demanen que es concretin “vies de comunicació efectiva” per tal que els col·legis d’infermeres de Catalunya puguin acordar catàlegs de serveis professionals per garantir que des del sistema de salut es comprin aquells serveis infermers més necessaris per respondre a les necessitats de les persones. 
     
    Per fer-ho possible i també per assegurar que el ciutadà pugui rebre la millor atenció infermera, reclamen que el sistema de salut garanteixi les dotacions d’infermeres “adequades” i que es “segueixin els estàndards de la Unió Europea (UE)”. Actualment, a Catalunya hi ha 5,2 infermeres per cada mil habitants, mentre que la mitjana europea és de 8,4 per cada mil habitants.
     
    Reconeixement de la categoria de les infermeres especialistes
     
    En aquest sentit, recorden que aconseguir unes dotacions suficients d’infermeres per habitant permeten garantir que la infermera pugui desenvolupar al màxim el seu potencial de servei als ciutadans, centrat en promoure estils de vida saludable, intervenir en programes de prevenció de la malaltia, ajudar la persona a adaptar-se als canvis provocats per una nova situació de salut i oferir-li recursos i eines perquè es faci responsable de la seva pròpia salut.
     
    En el mateix document reclamen el reconeixement de la categoria de les infermeres especialistes a l’hora d’accedir a un lloc de treball i que es convoquin les suficients places de formació per a totes les especialitats infermeres. Així, consideren que es desaprofita el potencial de les infermeres quan es formen especialistes i no es reconeix la seva categoria professional.
     
    També demanen que es garanteixi la participació de les infermeres a l’hora de dissenyar i executar polítiques de salut, ja que “les infermeres són el col·lectiu professional més proper i majoritari en el sistema de salut”, adverteixen.
     
    Un altre dels eixos de la seves peticions és que en els contractes del Servei Català de la Salut (CatSalut) amb els proveïdors i a l’avaluació de la central de resultats del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya s’incloguin els indicadors d’avaluació de les cures infermeres aprovades l’any 2014 pel Consell de la Professió Infermera de Catalunya i que han de permetre valorar la contribució de l’atenció que ofereixen les infermeres.
     
    També sol·liciten al Parlament que respongui el seu compromís de debatre les propostes d’acord del Pacte Nacional de la Salut per “generar un consens de base que faci possible l’actualització i millora del sistema de salut, reforci la confiança dels ciutadans i serveixi per a una millor gestió dels recursos i una més gran satisfacció dels usuaris i professionals”.
     
    Una vintena de col·legis, societats i associacions professionals
     
    L'elaboració d'aquest document, promogut des del Consell de  Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, ha rebut l'adhesió del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, l’Associació Catalana d’Al·lergologia i l’Associació Catalana d’Infermeria del Treball i Salut Laboral.
     
    També subscriuen aquest manifest l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica, l’Associació Catalana de Llevadores, l’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar, l’Associació Catalana d’Infermeria Radiològica, l’Associació Catalana d’Infermeria, l’Associació Catalana d’Infermeres de Control d’Infeccions, l’Associació d’Exalumnes de Santa Madrona, l’Associació Catalana d’Infermeria de Salut Mental, l’Associació de Directors/es d’Escoles d’Infermeria de Catalunya, l'Associació Catalana de Directores Infermeres i la Societat Catalano-Balear d'Infermeria. 
     
     
    Descarregueu-vos els vídeos de les compareixences al Parlament
     
     
     
     

    Informacions relacionades:
     
     
    Impactes en mitjans de comunicació: