FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
26 de març de 2015
    1363170473775.jpgSota el títol ‘Quan s’utilitza el nom de l’evidència en va’, el COIB organitza el pròxim 9 d’abril a les 17 hores una jornada de debat i reflexió amb la monja benedictina Teresa Forcades.  L’objectiu de la trobada és abordar tres aspectes bàsics entorn a aquesta qüestió:

    - Per què unes evidències es reconeixen i d’altres no?
    - Qui subvenciona aquestes evidències i quines són difícilment subvencionables?
    - En quines situacions l’evidència s’utilitza com a ‘arma de poder’?

    La Germana Teresa Forcades, monja benedictina, llicenciada en Medicina i Doctora en Salut Pública i Teologia, en farà la conferència central i després s’obrirà pas al debat amb infermeres investigadores. Forcades, una figura amb molt reconeixement social, té un discurs molt fonamentat i publicat sobre les actuacions discutibles de la indústria farmacèutica i la manera en què afecta tant al desenvolupament de nous medicaments com en l’ús interessat de les dades científiques i nivells d’evidències amb finalitats purament comercials que afecten directament a la societat.

    L’entorn en el que es mou la infermera està condicionat per aspectes relacionats amb la naturalesa de la pròpia professió, que té com a objectiu capacitar les persones a fi que puguin prendre les seves pròpies decisions. Aquest fet posa contra les cordes l’actual priorització dels objectius i dels recursos destinats a l’atenció de la salut. També són motius de preocupació qüestions com l’èmfasi que s’ha fet de la valoració de les revistes amb índex d’impacte, que converteix qualsevol article de recerca publicat en un altre suport en irrellevant acadèmicament, així com el debat dels concepte 'infermeria basada en l'evidència' versus 'infermeria basada en proves científiques (o al menys en evidències, en plural), ja que no implica el concepte d’existència d’una evidència única i irrebatible.  
     
    Aquesta jornada s’emmarca dins d’una de les línies prioritàries de recerca del COIB: la identificació, avaluació i eficàcia de les intervencions infermeres en la salut de les persones, la família o la comunitat. El desenvolupament de la pràctica basada en l’evidència, la recerca transnacional i el desenvolupament de la capacitat investigadora de les infermeres són, de fet, àrees prioritàries de la recerca infermera consensuades per diferents associacions, societats científiques i grups d’infermers i d’infermeres. 
     
    La jornada es podrà seguir en streaming en el canal de Youtube del COIB: https://youtu.be/po1B6BomPtk
     
    Pel seguiment a través de Twitter: #ForcadesCOIB  
     
    Per inscriure't a la jornada fes click aquí 

    Documents i notícies d'interès:
     
     
    -El Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya elabora una guia que demostra l’evidència científica de certes teràpies naturals